ZÁZRAKY MEDICÍNY: Když imunitní systém bojuje proti vlastnímu tělu, zkrotí jej Na Homolce

30. září 2017

V dalším dílu seriálu Zázraky medicíny představíme obor, který existuje relativně krátkou dobu. Je to imunologie. Zabývá se obranyschopností lidského organizmu, která hraje v dnešním světě čím dál větší roli. Člověk může mít všechny kosti i svaly v pořádku, ale když nefunguje jeho imunita, nezmůže nic ani deset chirurgů. Na nejvážnější poruchy imunity se specializuje oddělení klinické imunologie v nemocnici Na Homolce.

Podstata imunologie se odehrává v laboratoři. Přístroj, který této místnosti dominuje mě tak trochu připomíná postavu z filmů Star Wars R2D2, má takovou zasklenou kopuli na vrchu. „Dokáže hrozně moc imunologických vyšetření ve vztahu k infekci, k celkové zátěži organizmu, některých genetických predispozic ještě u nenarozených a tak dále,“ říká docent Miroslav Průcha.

Jedním z pacientů Miroslava Průchy je Belo Jamriška, který se v jeho ambulanci léčí s autoimunitním onemocněním. „Já jsem u doktorky říkal, že mám potíže s očima, že mi otékají, prohlížela mě a nic. Pak mě poslala na internu k panu doktorovi. Na nic nepřišel a pořád jsem mu říkal: potřebuju na imunologii. Poslal mě sem, a pak přišli na to, jaká nemoc to je a začali léčit. A můžu říct, že vyléčili,“ vysvětluje.

Co to přesně znamená - autoimunitní onemocnění? „Je to porucha funkce imunitního systému, kdy imunitní systém bojuje sám proti svému vlastnímu tělu,“ říká lékař Průcha.

Příkladem takového onemocnění je takzvaná Ormondova choroba. Na její léčbu se Průcha už dvacet let specializuje právě v pražské nemocnici Na Homolce, kam za ním jezdí pacienti i ze zahraničí. Rozpoznat autoimunitní onemocnění je těžké, protože pacienti mají nejasné příznaky a lékař je při běžných testech neodhalí.

Jak tedy imunolog vlastně léčí? „Z části potlačujeme tu agresivní imunitu pacienta, která je v tomto případě nežádoucí a vedle toho nastoupila éra takzvané biologické léčby, která se využívá i v léčbě autoimunitních chorob," popisuje Miroslav Průcha.

Imunologie hraje důležitou roli i při léčbě nádorových onemocnění, při transplantacích nebo v metodách umělého oplodnění.

autor: jht
Spustit audio