Závodník David Tomek se už těší na Rally Bohemia. Ta se jede nedaleko jeho domova v okolí Mladé Boleslavi

16. červen 2022

První kilometry v rally absolvoval mělnický jezdec David Tomek v roce 2005. Od malička ho to táhlo k autům a tak to bylo jen logické vyústění. Dnes je pravidelným účastníkem mistrovství republiky.

Zálibu k automobilovým soutěžím získal David Tomek už v dětství. "Já jsem se k rally dostal protože jsme to měli v rodině. Táta začal někdy ve 32 letech a já jsem s ním jezdil po závodech. Žádnej jsem nikdy nevynechal a zanechalo to ve mě stopu," popisuje začátky kariéry automobilového závodníka pětatřicetiletý David Tomek.

Kromě rally si vyzkoušel také jiné disciplíny. "Když jsem začínal, tak jsem zkoušel rally cross, protože to se dalo v těch našich letech jezdit. Postavili jsme na to krásný auto. Pak jsme přestoupili na vrchy. Jezdil jsem závody do kopce, a když už jsem měl papíry, tak jsem skočil rovnejma nohama do rally."

Automobilový závodník David Tomek

Užívat si může také úspěchy, které už při rally vybojoval, a má se čím pochlubit. "Na začátku kariéry jsem byl mistr republiky ve třídách 6, potom juniorský vicemistr v republice a jednou jsme vyhráli Pohár národů. A třeba vloni jsem byl desátý na Bohemce, což si dost považuji," říká Tomek, který se, kromě dalších soutěží, těší hlavně na letošní červencovou Rally Bohemia. Ta se pojede jenom pár desítek kilometrů od jeho domova v okolí Mladé Boleslavi.

S jakým vozem David Tomek aktuálně závodí nebo, které osobnosti ze světa rally ho ovlivnili, uslyšíte v reportáži Pavla Petra.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio