Zaslání důchodu na adresu přechodného bydliště

13. únor 2002

Mezi jednu ze služeb České pošty patří takzvaná dosílka. Využít ji mohou ti příjemci důchodů, kteří se po určitou dobu zdržují na přechodné adrese, a přesto by rádi své peníze dostávali i tam poštou. Jaké podmínky pro to musejí splňovat, zjišťovala Vlasta Valentová.

Nezáleží na tom, o jaký druh důchodu se jedná, říká mluvčí České pošty Ladislav Vančura. Zároveň ale uvádí jednu podmínku, kterou si musíme při zasílání peněz na přechodnou adresu pamatovat.

Ladislav Vančura: Důchod může být zasílán maximálně na dobu šest měsíců a potom si musí důchodce vyzvednout důchod na poště osobně, aby bylo fyzicky vidět, že existuje.

Po této době, tedy maximálně po šesti měsících, se příjemce důchodu musí vrátit na své trvalé bydliště, tam jednou důchod vyzvednout nebo si ho nechat doručit a teprve s dalším měsícem se může zasílání na novou adresu znovu opakovat. Pokud se tedy pro zasílání rozhodneme, jaký je první krok, abychom změnu adresy nahlásili? Podle Ladislava Vančury musíme dojít osobně na poštu.

Ladislav Vančura: Je to nejlepší ohlásit na poště pod kterou adresně spadám, nejlépe deset dní před splatností důchodu a uvést na své poště svou novou adresu.

A co po mně, kromě nahlášení adresy, bude dále pošta chtít?

Ladislav Vančura: Požádám si nejprve o formulář, ten není příliš složitý ani časově náročný, nejdůležitější je uvést správně přechodnou adresu, kam potřebuji důchod zasílat. Všechno ostatní je záležitost pošty, ta podnikne všechny provozní kroky, což je hlavně vyplnění poukázky typu C, jejíž pomocí se důchod dosílá na novou adresu.

Některé pošty ale požadují, aby si důchodce vyplnil náležitý počet poštovních poukázek typu C, tedy až šest kusů sám.

Ladislav Vančura: Nemělo by se to stávat. Připouštím, že někde se pracovníci pošty obrátí na důchodce se žádostí, aby ty poukázky vyplnil. Nemohou ho k tomu ale nutit a vůbec by se to nemělo stávat, protože veškerá provozní opatření jsou záležitostí pošty.

Podle Ladislava Vančury si příjemce důchodu na své přechodné adrese má ještě možnost vybrat. Zda si pro důchod bude chodit na tamní poštu sám, nebo zda mu ji na přechodnou adresu donese doručovatel. Změnou adresy se podle Ladislava Vančury nemění to podstatné.

Ladislav Vančura: Jakmile důchodce pobírá důchod, ať už starobní nebo invalidní, tak možnost dosílky je bezplatná.

autor: vva
Spustit audio