Západočeská univerzita chce obnovit spolupráci za Uralem

5. říjen 2006

Obnovit vzájemné pobyty studentů by po delší pauze chtěly Západočeská univerzita v Plzni a Státní ekonomická univerzita v ruském Jekatěrinburgu. Prorektor z plzeňské vysoké školy Jaromír Horák uvedl, že zatím sice není jasné financování, on sám však doufá, že studentské výměny by mohly začít už příští rok.

"Spolupráci s Východem jsme silně podcenili, všichni se otáčeli jen na Západ, ale není to dobře. V Rusku je potenciál," řekl Horák. Počátkem širší spolupráce by mohly být kurzy češtiny, které na místní ekonomické škole povede český lektor. Podle sdělení místního českého konzula Karla Charanzy přijede do Jekatěrinburgu přijede v těchto dnech.Protože o výuku češtiny mají zájem také studenti v nedalekém Čeljabinsku a Nižním Tagilu, bude český učitel pravděpodobně hodně cestovat. "Uděláme z něj lektora-turistu," dodal s úsměvem Charanza.

Fakulta elektrotechnická ZČU

Západočeská univerzita se nyní podle Horáka "snaží posílit svou internacionalizaci ze všech stran". Studuje na ní například 50 studentů z Uzbekistánu. "Uzbečtí studenti jsou nadaní především na matematiku. Ruské studenty zatím nemáme," řekl Horák. Západočeská univerzita ale každoročně pořádá letní školu jazyků, které se zúčastní 500 až 1000 lidí z celé Evropy včetně Ruska.

"Pro české studenty existují evropské studentské projekty, ale ty směřují na Západ, netýkají se Ruska. Hledáme proto podporu jinde," dodal Horák. Univerzita v Plzni vznikla na začátku 90. let, vysoké školství ale ve městě fungovalo už v 50. letech. "Před 20 či 30 lety bývalo dobrým zvykem, že naši studenti jezdili do Sverdlovska (dnešní Jekatěrinburg)," uvedl prorektor, který v těchto dnech jednal v Jekatěrinburgu se zástupci tří místních vysokých škol.

Jekatěrinburg s 1,5 milionem obyvatel má několik vyšších škol a institutů. Uralská státní technická univerzita má asi 40.000 studentů, státní univerzity ekonomickou a humanitární navštěvuje dohromady dalších asi 20.000 lidí. Kromě toho je ve městě několik soukromých institutů a akademií.

Jekatěrinburg - univerzita

Sverdlovská oblast se svou metropolí Jekatěrinburgem spolupracovala se západočeským krajem již v 70. letech. Jekatěrinburg byl družebním městem Plzně. Mnoho uralských závodů v průmyslovém regionu bylo vybaveno českým zařízením. V současné době zájem o spolupráci s českými firmami opět roste.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio