Západní okruh Plzně má být hotový do konce roku 2020

1. květen 2015

Dostavba obchvatu západočeské metropole má citelně ulevit centru města. Západní okruh by mohl z plzeňských ulic odvést až 20 procent aut.

Hejtman Plzeňského kraje a primátor města Plzně už podepsali novou Koordinační smlouvu o dostavbě západního okruhu. Ta definuje financování stavby a majetkové vypořádání po jejím dokončení.

Západní okruh přijde na půl druhé miliardy korun, z toho miliardu zaplatí Plzeňský kraj, který bude usilovat o evropskou dotaci. Bez ní se stavět nebude.

„Požadavkem je, jak nás tak města Plzeň, postavit tuto stavbu za peníze IROPu. To znamená v příštím plánovacím období evropských peněz. Do konce roku 2020 by měla být hotová. Předpokládáme zahájení v roce 2018," doplnil náměstek hejtmana Jaroslav Bauer.

Město zaplatí půl miliardy plus dalších zhruba 300 tisíc korun za výkupy pozemků a související stavby.

„Má za povinnost vybudovat chodníky, osvětlení, sjezd na Radčice, druhé napojení Vinic a pak samozřejmě je to i ta takzvaná retenční nádrž, což je otázka v podstatě kanalizace. Ta by měla být budována na Vinicích, stavět by ji mělo město," popsal blíže primátor Martin Zrzavecký.

První část okruhu, otevřená loni v září, měří přes 2 kilometry a stála téměř miliardu korun. Vede z výpadové silnice na Domažlice, tedy z Nové Hospody do Křimic k silnici na Cheb.

Druhá etapa povede z Chebské na Karlovarskou třídu, bude měřit 3,5 kilometru a má ulevit centru města. Až 20% aut, která teď míří přes město od severu do průmyslové zóny Borská pole a na jih i západ regionu, pak bude jezdit po obchvatu.

Podle vedení Plzeňského kraje i Plzně je k vyřešení dopravy ve městě nutný ještě průtah, který stále připravuje Ředitelství silnic a dálnic, obchvat městské části Roudná a záchytná parkoviště na okraji města.

autoři: kos , sch
Spustit audio