Zákaz prodeje o státním svátku? Regulace má stále své odpůrce, řešit ji bude Ústavní soud

8. květen 2018 06:10

Den vítězství, patří mezi ty svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno. Povinnost neprodávat o sedmi svátcích ukládá zákon obchodům s rozlohou nad 200 metrů čtverečních. Za porušení hrozí pokuta až milion korun, při opakovaném porušení až 5 milionů. Regulaci prosadili zákonodárci ČSSD, KDU-ČSL a KSČM. Dva roky starý zákon ale doteď vzbuzuje odpor a Ústavní soud se jím bude zabývat.

Jestli velké obchody zákaz prodeje o vybraných státních svátcích dodržují, kontroluje Česká obchodní inspekce (ČOI).

„Podle výsledků z posledních dvou let, kdy Česká obchodní inspekce ze zákona kontroly provádí, je vidět, že počet zjištění je minimální. Dokonce 1. ledna a 2. dubna (o Velikonocích) ČOI neměla žádné zjištění porušení zákona,“ říká mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Doma se svými rodinami

Omezení prodejní doby od začátku kritizuje například Hospodářská komora, naopak vítají ho odbory, jak potvrzuje předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová. „Zajišťuje to alespoň pár dnů těm lidem, že mohou být doma se svými rodinami.“

Jednotní nejsou ani politici. Sněmovna nedávno zamítla návrh ODS na zrušení zákazu prodeje o vybraných státních svátcích. ODS trvá na tom, že stát by takovým způsobem neměl zasahovat do podnikání.

„Myslím, že ta současná praxe znamená opravdu velký zmatek jak pro spotřebitele, tak pro podnikatele, protože teď je opravdu velká nejistota v tom, kdy lidé narazí na otevřený nebo zavřený obchod. Znovu říkám, že ten zmatek spočívá také v tom, že se vytváří nová nespravedlnost proti profesím, které o svátečních dnech zkrátka nemohou zavřít – lékaři, dopravci a celá řada dalších profesí,“ argumentuje poslanec ODS Martin Kupka.

Přesto budou zákonodárci o zavřených obchodech nejspíš debatovat znovu. KDU-ČSL navrhne rozšířit zákaz prodeje ve velkých obchodech na všechny státní svátky.

„My to vnímáme jako kultivující opatření, kterým sledujeme to, aby prodavačky jako matky od rodin měly také šanci trávit sváteční chvíle (svátků není moc, jsme stále pod evropským průměrem) se svými rodinami. Navíc tím kopírujeme státy západní Evropy,“ vysvětluje poslanec KDU-ČSL Jiří Mihola.

Zákon projedná Ústavní soud

Stížnost na teď platné omezení otevírací doby velkých obchodů podala k Ústavnímu soudu skupina senátorů. Soud by ji měl začít řešit do několika týdnů.

„Soudce David Uhlíř nyní dokončuje zpravodajskou zprávu i návrh rozhodnutí a bude žádat o zařazení věci na program jednoho z následujících zasedání pléna. To znamená, že by se návrh mohl začít projednávat v horizontu několika týdnů,“ prozrazuje mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Velké obchody teď musí mít zavřeno kromě 8. května i na Nový rok, Velikonoční pondělí, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý můžou mít otevřeno jen do dvanácti hodin.

autor: jac
Spustit audio