Zájem o taneční je po koronavirové pauze velký. Taneční školy přidávají kurzy

10. říjen 2021 12:16

Pánové, zadejte se! Pokud jste chodili do tanečních, tato věta vám určitě utkvěla v paměti. Po roční covidové pauze ji teď znovu slyší i chlapci a dívky, kteří se prvním tanečním krokům učí na parketu spolkového domu Střelnice v Táboře.

Taneční mistři Hana Stehlíková a Pavel Švanda mají na parketu 35 párů. V černém obleku a s bílými rukavicemi na rukou je mezi tanečníky i Jakub Mejta. „My jsme domluvili se spolužáky, že většina z nás půjde. Učili jsme se už polku, waltz, je to dobré,“ říká.

Premiéru v tanečních má i Šimon Šváb. „Po mně hlavně chtěla mamka, abych sem šel, pak jsme se také domluvili ve třídě. Docela mě to baví, taky jsem nervózní, ale většinou se těším,“ přiznává.

Většina studentů se podle Hany Stehlíkové do tanečních vrátila po roční pauze vynucené koronavirem. „Minulý rok jsme měli dvě, někde tři lekce a pak jsme to museli zrušit, ale nahradili jsme jim to letos. Většina začala znovu od začátku,“ popisuje.

Čtěte také

Zájem o taneční je letos po koronavirové pauze enormní. „Nedostalo se na všechny, takže otevíráme hned lednové kurzy, ty už jsou také skoro plné. Je to opravdu kvůli tomu, že loni kurzy nebyly,“ dodává Hana Stehlíková.

Prozatím je možné tančit bez respirátorů, školy ale počítají s tím, že se to může změnit. „Už loni jsme se snažili udržovat stabilní taneční páry, vynecháváme tance, kde se partnerky střídají, takže se snažíme omezit množství lidí, se kterými se tu scházejí. Ale ti mladí to berou snad lépe než my a zvládnou to,“ uzavírá učitelka tance.

Podle ní je důležité, aby taneční kurzy mohly nějakým způsobem fungovat. Pravidlům se organizátoři přizpůsobí. Taneční totiž patří k určitému věku, nelze je odkládat třeba o pět let.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související