Zahradu moc neuklízejte. Nechte ježkům klestí nebo staré listí, prosí vedoucí záchranné stanice Alena Konvalinová

25. říjen 2023 16:00

Možná i vy jste při podzimním úklidu zahrádky v posledních dnech našli v listí zahrabaného ježka. Řada lidí má o ně kvůli chladnému počasí starost a odváží je do záchranných stanic. Zvířata ale pomoc většinou nepotřebují. Třeba záchranná stanice v Pavlovicích u Vlašimi teď přesto přijímá desítky ježků, hlavně mláďat. V záchranné stanici natáčela reportérka Věra Hájková.

„Tenhle maličký je ježek východní. Je tmavší, celou hlavičku má černou. Ježek západní má takové jakoby brýle. Západní je u nás víc běžný, východní je vzácnější. Východní ježek je ale o hodně menší než západní, proto lidé často panikaří, že je moc malý. To znamená, že tenhle ježek už může být podstatně starší,“ popisuje malého ježka, kterého drží v rukavici, praktikantka Kristýna.

Ježek v záchranné stanice v Pavlovicích u Vlašimi

Pokud se člověk v současné době po záchranné stanici rozhlédne, má pocit, že vidí všude jenom ježky. „To je pravda, máme tady ježčí ráj. V letošním podzimním období už jsme jich přijali tak přibližně 60 a máme jich tady asi tak 45. Některé se díky tomu, že byl teplý podzim a příznivé září, podařilo ještě dokrmit a vypustit,“ říká vedoucí záchranné stanice Alena Konvalinová. Důležité je podle ní také, aby jim nálezci ježků posílali fotografie, protože odborníci jsou tak schopni určit, v jaké kondici ježek je.

V záchranné stanici právě nastal čas krmení, některým ježkům se to ale nelíbí a ozývají se hlasitým syčením. „To je proto, že jsme je probudili. Snaží tím vlastně odradit predátory. Působit, jako že jsou mnohem větší, mnohem brutálnější a že tam k nim rozhodně nikdo nechce přijít, protože se tam skrývá něco hrozného,“ vysvětluje s úsměvem praktikantka, která s krmením ježků pomáhá.

Ježek západní v záchranné stanice v Pavlovicích

Ježci jsou většinou schopni v přírodě přezimovat bez problémů. Potřebují k tomu ale ideální podmínky, které jim mohou pomoci vytvořit i lidé.

Zahrady moc neuklízejte a ježky zbytečně nekrmte

„Já vždycky nálezce prosím, aby nechávali nepořádek na zahradě, protože spousta lidí je zbytečně pořádných. Opravdu potřebujeme mít na zahradách hromady klestí nebo i staré seno, listí. Nechat jim to tam, aby si tam mohli svoje úkryty vytvořit a zůstat tam,“ žádá veřejnost vedoucí záchranné stanice.

Pokud už člověk ví, že na zahradě ježky má, má jim nějak přilepšit i krmením? To v záchranné stanici nedoporučují. „Je dobré ctít biologii. Ježci se dají, jako většina zvířat, snadno rozmazlit. Takže pokud se opravdu naučí, že mají každý den nasypané granule, nemusí mít snahu zazimovat a tím pádem může být ježek ohrožený na životě.“

Záchranná stanice v Pavlovicích má aktuálně vyhlášenou sbírku na podporu ježků. Potřebuje pro ně krmení a také noviny do klecí a různé látky, například staré ručníky, do kterých se mohou schovat.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio