Zahrádkáři berou na jaře kompostárny útokem. Na takzvané černé zlato se stojí i fronty

5. duben 2024 11:08

Jarní doba sázení rostlin je pro kompostárny časem, kdy jsou prakticky v neustálém obležení. Hlavně o víkendech přijíždí zahrádkáři s vozíky za auty pro takzvané černé zlato v hojném množství. Velký zájem je například o produkty velké kompostárny v Jarošovicích nedaleko Týna nad Vltavou.

Pan Václav si v jarošovické kompostárně nechává naložit plnou káru. „Musím něco udělat pro manželku,“ usmívá se.

Kompostárna u Týna nad Vltavou nabízí černý substrát, který obsahuje několik složek. „Je tam náš kompost, který vyrábíme, černá ornice a potom pro odlehčení dřevní štěpka. Samotný kompost je ještě tmavší, jsme schopni ho vyrobit za tři měsíce. Kompost se míchá do substrátu i používá samostatně,“ popisuje Jakub Šmíd z kompostárny.

Jarní sezona je obdobím, kdy přijíždí mnoho zahrádkářů. Fronty často stojí až k hlavní silnici. „V sobotu tu bývá najednou i třicet aut a skutečně vznikají kolony,“ potvrzuje Jakub Šmíd.

Svojí nebližší kompostárnu můžou lidé najít na speciální mapě. „Výzkumný ústav zemědělské techniky zpracoval a také každoročně aktualizuje mapu kompostáren v České republice. Tam můžete dohledat kompostárnu fungující ve vašem okolí a po rozkliknutí naleznete i kontaktní údaje,“ říká Klára Šestáková z Českého sdružení pro biomasu. Celkem je na území Česka zhruba 500 kompostáren.

Spustit audio

Související