Zahajovací ceremoniál festivalu ve Varech roztančili vozíčkáři

29. červen 2013
Zprávy

Slavnostní úvod 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech obstarali vozíčkáři. Během slavnostního večera pak americký herec John Travolta převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii .

Vozíčkáře na jeviště s taneční choreografií dostali bratři Cabanové, kteří už 18 let připravují zahajovací ceremoniál karlovarského festivalu.

„Díváme se kolem sebe a za těch x let na festivalu jsme si uvědomili, že kolem sebe vnímáme také akci Konto bez bariér, čili vozíčkáře, kteří chodí do kina. A festival je opravdu poměrně dost bezbariérový, a tak jsme si říkali, že bychom mohli překonat i tu poslední bariéru mezi hledištěm a jevištěm a vytáhnout je na jeviště,“ prozradil Michal Caban.

Americkému herci Johnu Travoltovi, který převzal Křišťálový globus, věnovali pořadatelé festivalu během slavnostního ceremoniálu také několikaminutový trailer.

„Jsem poctěný, že jsem se stal součástí tak skvělé skupiny už oceněných umělců, protože mnozí z nich jsou moji přátelé a s mnohými jsem natáčel,“ řekl hrdina filmů Pomáda nebo Pulp Fiction při přebírání ocenění.

Novinářům dnes Travolta představí nový film Sezona zabíjení, ve kterém hraje také Robert De Niro. Se zástupci médií i s fanoušky už ale čile komunikoval hned při zahájení festivalu.

„Travolta se včera ukázal jako fantastický člověk, protože se vůbec nechoval jako hvězda, byl velice vstřícný, kdo chtěl na něm autogram, tak podepisoval, šel potom dokonce do letního kina. Měla jsem tedy i možnost si s ním podat ruku a zjistila jsem, že mé předsudky vůči němu byly opravdu předsudky, protože to je milý člověk,“ hodnotí herce umělecká poradkyně festivalu Eva Zaoralová.

Čtěte také

Moderátor slavnostního ceremoniálu Marek Eben začátek letošního festivalého dění označil za symbolický i po sociální stránce:

„Můžete sem přijet v limuzíně, můžete sem přijet stopem a sejdete se ve stejném sále, na stejném filmu a není vůbec vyloučeno, že ti, kteří přijeli stopem, budou mít lepší místa než ti, kteří přijeli limuzínou.“

Zahraniční i české hvězdy

Francouzský režisér Michel Gondry představil svůj nový film Pěna dní podle Borise Viana. Na poslední chvíli se omluvila francouzská herečka Audrey Tautou, prý měla nehodu na kole. Další zahraniční hvězda, režisér Oliver Stone, přijede do Karlových Varů až v závěru festivalu.

Českou kinematografii zastupuje v hlavní soutěži film Jana Hřebejka Líbánky. Diváci ho uvidí ve velkém sále dnes večer. „Mně utkvěla v paměti kamera, protože je vynikající. Dovede se přizpůsobit dvěma polohám, odlehčené a tragické,“ přibližuje Eva Zaoralová.

Sama má vztah především k italské kinematografii. Divákům by proto doporučila snímek Miele, tedy Med, kterým se jako režisérka představí herečka Valeria Golino.

„Je to velice pozoruhodný film a má vynikající herecký výkon Jasmine Trinca. A já jsem byla překvapená, jak se Valeria Golino, která má za sebou dlouhou hereckou kariéru, projevila i jako velice dobrá režisérka a dobře vede herce,“ dodává Eva Zaoralová.

autoři: vlk , mka , klb , krw , ber
Spustit audio