Záchranářský pes může být jakékoli rasy, musí ale mít rád lidi, říkají jejich psovodi

9. říjen 2022

Hosty Českého rozhlasu Zlín byli Petra Juříková a Libor Skýpala, členové Záchranné brigády kynologů Moravskoslezského kraje. Do studia přišli i se svými záchranářskými psy: border kolií a zlatým retrívrem.

Záchranářští psi pomáhají ve vyhledávání lidí v sutinách, lesích, lavinách a také ve vodě. Podle jejich majitelů jsou pro výcvik vhodná jakákoli plemena psů, od malých po ty největší. Důležité je, aby daný pes měl určité povahové vlastnosti. Neměl by být agresivní, ale naopak vyrovnaný a také citlivý. Důležité také je, aby byl socializovaný a měl rád lidi.

Co všechno musí umět záchranářský pes? Jak dlouho trvá výcvik takového psa a kde trénuje na případné „ostré“ akce? A proč má nejbližší závod záchranářských psů podtitul „A byla svatba“?

I to se dozvíte v záznamu rozhovoru s členy Záchranné brigády kynologů Moravskoslezského kraje.

autoři: Pavel Vacek , Růžena Vorlová | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.