Začal další ročník akce Daruj krev s Českým rozhlasem

1. červen 2016

Zájemci se mohou ode dneška zapojit do projektu Daruj krev s Českým rozhlasem. Osvětová kampaň má přilákat do transfuzních stanic lidi, kteří ještě nikdy krev nedávali. Mohou tak rozšířit řady pravidelných dárců, kterých postupně ubývá.

V Česku je zhruba 300 tisíc dárců krve, jenže každý rok je z registru vyřazeno asi 6 až 8 procent lidí kvůli nemocem nebo vysokému věku, a tak je rok co rok nutné registr doplňovat.

Darovat krev nemohou lidé, kteří trpí nějakou závažnou chorobu, nedávno se vrátili z exotické země, mají nové tetování nebo často střídají sexuální partnery.

Naopak zájemci od 18 do 65 let s vyšším tlakem nebo ženy užívající hormonální antikoncepci mohou krev darovat bez obav. Den před odběrem by ale neměli jíst tučné jídlo a pít alkohol.

Lékaři se zatím bez dárců neobejdou, protože krev neumí vyrobit. Nedokážou ji ani dlouho skladovat, červené krvinky uchovávají maximálně pět dní.

Může se proto občas stát, že transfuzní stanice zájemce odmítne. Dochází k tomu ale spíše v menších nemocnicích, kde nepotřebují tolik krve jako ve velkých zařízeních, a lékaři ji tak nechtějí odebírat zbytečně. Proto je lepší se na odběr objednat.

Začíná další ročník projektu Daruj krev s Českým rozhlasem. Zapojila se do něj i moderátorka a editorka Rádia Wave Bára Šichanová

Vloni se do akce Daruj krev s Českým rozhlasem zapojily téměř tři tisíce lidí, krev nakonec mohlo darovat zhruba 900 z nich.

Letos kampaň podpořili moderátorka a editorka Rádia Wave Bára Šichanová, královéhradecký redaktor Ondřej Vaňura nebo Jana Švadlenková, členka Symfonického orchestru Českého rozhlasu a také moderátor Radiožurnálu Petr Král, který daroval krev vůbec poprvé.

„Úžasný pocit, nepřeháním. Člověk si říká, že teď někomu pomáhá a může mu zachránit život. Když z toho křesla vstanete, tak vás omámí nejen změna krevního tlaku, ale i nával emocí,“ popsal Král.

Darovat krev s Českým rozhlasem mohou lidé po celé republice až do 20. června. Nejbližší transfuzní stanici si vyberou přes registrační formulář na webu darujkrev.rozhlas.cz. Sdílet můžete i své zážitky přes mobilní aplikaci Jsem dárce.

Dárci krve
autoři: ČRo , ivv
Spustit audio