Za výbuch plynu v pražské Divadelní ulici může stavbyvedoucí, který už zemřel. Případ je odložen

5. březen 2014

Za loňský výbuch plynu v pražské Divadelní ulici žádný trest nepadne. Viníkem je totiž stavbyvedoucí, který už zemřel. Kriminalisté zjistili, že explozi způsobilo porušení technických norem při stavbě v sedmdesátých letech. Policie teď případ odložila.

Viník nezachoval předepsanou vzdálenost mezi vedením elektřiny a plynu. Kabely ležely přímo na plynovodu, přesto byla stavba v roce 1980 zkolaudována. Po čase se izolace porušila, došlo ke zkratu a následně elektrický oblouk udělal v potrubí díru. Plyn začal unikat a nakonec explodoval.

„Bylo to z ničeho nic, bylo ticho a najednou obrovská rána. V životě jsem nic takového neslyšela,“ vzpomíná pár dní po loňské explozi plynu jedna z místních.

Výbuch v dubnu zranil přes 40 lidí, dva z nich utrpěli vážná zranění. Poničil i několik okolních domů - třeba Akademii věd, Národní divadlo nebo budovu Karlovy univerzity.

V průběhu necelého roku nasbírali kriminalisté dostatek indicií, na základě kterých by mohli obvinit konkrétní osobu. „Konkrétní osoba, kterou by kriminalisté obviňovali, před několika lety zemřela,“ potvrzuje mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Škoda se podle kriminalistů odhaduje na 275 milionů korun. Do případu se přihlásilo 50 poškozených lidí a přes 30 firem. Protože policie ale prověřování odložila, o jejich nároku na odškodnění budou rozhodovat soudy v občanskoprávním řízení.

Silný výbuch nastal ve čtyřpodlažním domě loni 29. dubna dopoledne. V jedné části poškozené budovy propadly stropy a zeď se vychýlila do ulice. Exploze poškodila také okolní domy i zaparkovaná auta.

Záchranáři událost přirovnávali k explozi plynu na Arbesově náměstí před osmi lety. Policie tehdy případ odložila s tím, že šlo o nešťastnou náhodu. Za explozi mohly špatně položené elektrické kabely, které poškodily a propálily plynové potrubí. Vedení pokládali dělníci v 50. letech minulého století.

Budovou v centru Prahy otřásl výbuch
autor: tby
Spustit audio