Za policejním zátahem na politické špičky zřejmě stojí odposlechy Janouška

13. červen 2013

Impulz k rozsáhlému policejnímu zátahu na špičky politiky a státní správy nejspíš daly odposlechy lobbisty Romana Janouška. Zadrženi byli mimo jiné exministr Ivan Fuksa, bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová.

Právě probíhající policejní zásah patří k jednomu z největších za poslední roky. Detektivy podle všeho zajímá hned několik různých případů.

Zatčení dvou exposlanců ODS může souviset s trestním oznámením advokáta Václava Lásky. Podle něj se bývalí poslanci loni vzdali mandátu, aby za to získali lukrativní funkce ve státních podnicích.

Hlavním impulzem k zásahu ovšem byly zřejmě odposlechy Janouška. Zatýkání předcházely zásahy v jeho sídle i domově, a v některých kladenských firmách, za kterými stojí lidé z Janouškovy blízkosti.

Jde například o firmu Kardioport, která dostala téměř dvoumiliardovou zakázku od pražské nemocnice IKEM.

V souvislosti se skandálem se zmiňuje i další lobbista Ivo Rittig. Policie se o něj zajímá stejně jako o Janouška již delší dobu. Původně šlo o jeho napojení na pražský Dopravní podnik, detektivy pak ale zaujaly i jeho vazby na ministerstvo obrany, kde policisté zasahovali dnes.

Čtěte také

Rittig měl kromě toho zájmy v ministerstvu zemědělství, jeho zakázka ve státním podniku Lesy České republiky ostatně také dnes zajímala policisty.

Oba lobbisty spojuje pražský magistrát, další místo na dnešní mapě policejních zásahů. Policisté se zde zajímají o odbor městského investora a dokumenty z doby, kdy mu šéfoval Jiří Toman. Mezi nimi má být i miliardový tendr na svoz komunálního odpadu.

Kde zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu
autoři: psp , Alina Holušová
Spustit audio