Z nemocnice v Orlové se budou přesouvat lůžka, potrvá to přes rok

19. červen 2019 10:20

Déle než rok zřejmě potrvá přesun lůžkových oddělení z nemocnice v Orlové do dalších krajských zdravotnických zařízení v Karviné-Ráji a Havířově. Lůžková část orlovské interny už zítra ukončí provoz.

Zatímco lůžkové interní oddělení a lůžkové oddělení chirurgie ukončí svůj provoz již koncem tohoto týdne a část těchto lůžek bude od července přesunuta do Karviné a Havířova, pro ortopedii je ještě nutné připravit potřebné zázemí. Hotové by podle odhadů mohlo být nejdříve příští rok v srpnu. ČTK to řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO).

Přesun akutní lůžkové péče z orlovské nemocnice do dalších krajských nemocnic, který kraj připravil jako součást optimalizace zdravotní péče v regionu, vyvolal protesty. Postavila se proti němu řada zaměstnanců nemocnice i vedení města, které dokonce zvažovalo, že by nemocnici převzalo pod svou správu. Nakonec od záměru ustoupilo. Kraj původně předpokládal, že optimalizace bude hotová už na konci loňského roku. Změny vysvětloval ekonomickou ztrátou či nedostatkem personálu.

Orlová ustoupila od záměru převodu nemocnice pod město

Nemocniční chodba (ilustrační foto)

Orlová ustoupila od záměru převést tamní nemocnici pod správu města. O převod zdravotnického zařízení město usilovalo kvůli chystanému přesunu akutní lůžkové péče z orlovské nemocnice do krajských nemocnic v Karviné-Ráji a Havířově, s nímž Orlová nesouhlasila.

Podle Gebauera se od počátku července otevře v nemocnici v Karviné dalších šest interních a stejný počet chirurgických lůžek a 15 interních lůžek přibude také v Havířově, kde by jich do konce roku mělo být otevřeno 25. „Čekáme, zda bude lékařský a střední zdravotnický personál i v Karviné, kde by se postupně také otevřela další stanice,“ uvedl Gebauer.

Dodal, že v Orlové bylo dosud 15 chirurgických lůžek a 45 interních lůžek. Stávající počet přesunutých lůžek, která začnou fungovat od července, ale podle náměstka bude dostačující. I za stávajících horkých dní, kdy je předpoklad vyššího počtu pacientů, totiž využití lůžek v Karviné i Havířově činila zhruba 75 procent. „Bude to dostatečné množství, počty lůžek budou stačit na to, aby byly obslouženy obě spádové oblasti,“ uvedl Gebauer.

Podle náměstka už nemocnice v Orlové nyní na interní a chirurgické oddělení nepřijímá akutní pacienty. „Jediné, s čím tam rychlá zajede, je ortopedie a traumatologie,“ uvedl Gebauer. Pacienti, kteří nebudou do uzavření oddělení propuštěni do domácího léčení, budou převezeni do nemocnic v Karviné či Havířově. Po změnách tak v Orlové stále bude fungovat ortopedie, pro níž je nutné v Karviné připravit potřebné zázemí a pak i všechny stávající ambulance.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související