Z Karlových Varů do Prahy se řidiči zatím po dálnici nedostanou. Možná v roce 2028

U Lubence na Lounsku vybuduje Ředitelství silnic a dálnic Středisko správy a údržby dálnice D6. Silničáři vypsali výběrové řízení na firmu, která ho postaví. Se stavbou chtějí začít v lednu příštího roku.

Ve Středočeském kraji v tuto chvíli staví silničáři tři úseky v délce asi 20 kilometrů. Jeden zhruba šestikilometrový mají dokončit a zprovoznit ještě letos, dva další příští rok.

Navazující úsek v Ústeckém kraji od Petrohradu po Lubenec na Lounsku chtějí začít silničáři stavět letos. Mají na něj stavební povolení. Navíc nejnižší nabídka ve výběrovém řízení na stavbu těchto 12 kilometrů je asi o třetinu nižší než původně očekávaná částka. Za dva roky by tak dálnice z Prahy končila u Lubence.

Pokračují také přípravy na stavbu čtyř úseků v Karlovarském kraji, dohromady asi 30 kilometrů od Lubence do Karlových Varů. Zahájení stavby tam chystají u tří úseků příští rok, u jednoho pak za dva roky. Zprovoznění celé dálnice je pak v plánu v roce 2028.

Pracuje se také na výstavbě dálnice D7

V Ústeckém kraji se aktuálně také pracuje na úseku dálnice D7 poblíž Chlumčan u Loun, kde je potřeba dostavět a napojit na už hotový okruh Loun dva jízdní pruhy směrem na Chomutov. Do provozu by mohl jít úsek zhruba v polovině roku.

Stavbu tří úseků dálnice D7 ve Středočeském kraji popsal minulý týden generální ředitel ŘSD Radek Mátl v pořadu Podcast s generálním ředitelem: „Chtěli bychom zahájit všechny tři úseky ve Středočeském kraji. Řidiči, které kolem stavby dálnice D7 jezdí, vidí probíhající práce na archeologických průzkumech – ty bychom měli během letošního roku dokončit a zároveň i zahájit samotné stavební práce.“

Poté bude zbývat ještě jeden, poslední úsek – zhruba pět kilometrů kolem Postoloprt. Pokud bude příprava bez komplikací, zahájí tam stavbu v roce 2026. V roce 2029 by pak mohla být v provozu celá dálnice mezi Prahou a Chomutovem.

Spustit audio

Související