Z hradu Pecka na Jičínsku teď každý den v 16:21 hodin uslyšíte nový stokilový zvon Kryštof Harant

23. září 2021 09:29

Hrad Pecka na Jičínsku má nový zvon. Správa zříceniny ho zavěsila na počest Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, který právě na tomto místě strávil velkou část svého života. Zvon má kromě osobnosti šlechtice každodenním zvoněním připomenout rok 1621, kdy byl Harant popraven na Staroměstském náměstí. 

Čtěte také

Každý zvon, ať už v minulosti nebo dnes, by možná měl být požehnán. Ale možná mne opraví dva duchovní, kteří se o tuto slávu na hradě Pecka postarali. Je to pan farář Michal Podzimek a paní farářka Marika Zvardoň. Co to vlastně znamená, požehnat zvonu?

„Právě možná byli lidé i trošku zklamáni, když jsem říkal, že to ani nejde. Protože všechny věci, kromě člověka, jsou požehnané už tím, že jsou dobré. Jen člověk si to dobro musí nějak zasluhovat, musí o něj usilovat. Takže jsem vlastně požehnal těm lidem, kteří zvon zavěsí a kteří tady byli přítomni. A kteří ho budou poslouchat."

Čtěte také

Ale dělalo se to i v minulosti, že se žehnalo takovým věcem, jako je například zvon.
„Já jsem z Církve československé husitské a u nás se nikdy nežehnaly věci. Je v tom asi vnořena ta touha a modlitba, abychom se i my lidé dokázali přetvořit v krásné bytosti, které budou nenásilné," doplňuje Marika Zvardoň.

Plné ruce práce má zvonař Michal Votruba. Právě se snaží dostat zvon nahoru.
„Dnes je to vlastně příprava zvonové stolice, kterou tady už tesaři udělali. Je to konstrukce pro jeden zvon, která dobře snáší ony dynamické účinky od zvonu. Tedy když se zvon bude houpat, tak nebude narušovat zdivo a bude tam dostatečně stabilně ukotven. A navíc zde bude krásně vidět."

Kolik zvon váží?
„Samotný zvon má 76,5 kilogramu. Ale dohromady se závěsem a kováním je to zhruba ke 100 kilogramům váhy."

A jak se dostane nahoru?
„Vezmeme řetězový kladkostroj a pověsíme ho na zvonovou stolici. A vytáhneme ho nahoru do ložisek."

Čtěte také

Zvon tedy váží zhruba 100 kilogramů. Kdyby vážil řekněme 500 kilogramů, byla by ta technologie jiná?
„Technologie by byla úplně stejná."

Pro Pecku je to veliká sláva. Kastelán hradu Jan Murdych je také u celého procesu zavěšení zvonu a jeho vzniku úplně od začátku. Jak moc je zvon důležitý pro hrad?
„V první řadě je to obrovský symbol. Je to tak, že když bylo Kryštofu Harantovi 50 let, tak věnoval zvon do zdejšího kostela. A u příležitosti 400 let od jeho smrti přišel prostě nápad cestovatele Miroslava Náplavy sem na Pecku Harantův zvon zase vrátit."

Perla celého Podkrkonoší, to je unikátní hrad se zajímavým názvem Pecka

Zvon Kryštofa Haranta bude na hradě Pecce na Jičínsku teď znít každý den v 16 hodin a 21 minut.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související