Z Bohnic do ligy. Blázinec mi pomohl, říká ostravský trenér Petržela

15. únor 2016

Fotbalovým kumštem získal slávu i desítky milionů korun. Jenže o peníze se připravil hazardním hraním a z výsluní spadl až do psychiatrické léčebny. Vlastimil Petržela ale krizi překonal a teď se poprvé od úspěšné terapie vrátil coby trenér do nejvyšší české soutěže. Podobně jako dokázal zachránit sám sebe, má teď za úkol probudit k životu ostravský Baník.

„Jako bych tu byl včera,“ nedojímal se Vlastimil Petržela po svém návratu do Mladé Boleslavi.

V roce 2002 od Středočechů odešel do Ruska a tím jeho příběh nabral grády. Přišla doba věhlasu - vytáhl Zenit Petrohrad do ruské špičky, kde je klub dodnes. Ale Petrželu semlely závislosti na lécích a ruletě a v roce 2008 musel do léčebny.

„Prošel jsem si tou nejhorší a nejtvrdší, to jsou Bohnice. Tam jsem spadl na dno. Potřeboval jsem to, po krásných letech, kdy se všechno dařilo a šel jsem výš a výš, jsem si myslel, že si můžu dovolit všechno. Měl jsem spoustu peněz a nakonec spadl na hubu,“ vzpomíná současný kouč Baníku Ostrava.

„Ale zase mě uráží, když si o sobě přečtu, že jsem hrál bedýnky a automaty, to ani neumím. Pro mě to byla společenská událost. Na ruletu jsem šel slušně oblečený, odehrál jsem hodinku a šel jsem pryč. Až když jsem se se vrátil domů, šlo to velice rychle z kopce,“ přiznává.

Zpátky do kopce se Petržela vydal v druholigových klubech v Česku i na Slovensku a teď v Baníku na sebe vzal úkol, který kolotoč trenérského stresu roztočí znovu naplno.

Čtěte také

„Počítám s tím, jsem připravený a pomohl mi právě blázinec. Neříkám, že jsem se úplně změnil, nepravosti, které se tu dějí, mi vadí. Vycházím z toho, že prohra patří k fotbalu, že jedna prohra mi dá víc než pět výher. A měla by dát i hráčům,“ přemýšlí Petržela.

„Kluci vědí, že to beru s nadhledem. Nebudu řvát, když zápas nevyjde. I v chování jsem se hodně změnil, dřív jsem byl takový divoký,“ říká 62letý kouč a je přesvědčen, že v Ostravě uspěje.

Sám sebe už v životě ze zdánlivě bezvýchodné situace dostal. Teď je na tom podobně Baník a kdo jiný by tedy měl stavět zdecimovaný klenot českého fotbalu zase na nohy než právě Vlastimil Petržela. „Řekl jsem, že Baník příští rok vrátím do první ligy, to dodržím.“

autoři: jkb , ppe , vman
Spustit audio