Výprasky jako výchovná metoda ve věřících rodinách?

5. duben 2014
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Bít, či nebít, to je oč tu běží. Nebudeme řešit filozofické otázky ani anglického dramatika Williama Shakespeara, ale otázky výchovy dětí. Máme v ní totiž stále mezery. V Česku loni Ministerstvo práce a sociálních věci evidovalo 7527 případů týrání, zneužívání nebo zanedbávání dětí. To jsou ale pouze odhalené případy. O tělesné týrání šlo zhruba u osmi set chlapců a dívek. Devět dětí loni na následky týrání nebo zanedbání zemřelo.

O výchově dítek v Česku pojednává nový dokumentární film Tomáše Škrdlanta Bít, či nebít. Film nedává jednoznačné odpovědi ohledně fyzických trestů, naopak nabízí škálu přístupů k výchově dětí. Některé výpovědi, kdy aktér předvádí proutek a argumentuje Biblí, by ovšem mohly svádět k zobecnění, že v křesťanských rodinách se bití používá jako prostředek upevnění autority otce.

Dokumentarista Tomáš Škrdlant k tomu říká: „Křesťanské rodiny, které jsem poznal já, jsou v první řadě velmi různorodé. To, že se něco děje v jedné, nevypovídá nic o dění v jiné.“

Chybějící čísla

Obecně lze jen těžko říci, jak moc rozšířené fyzické tresty v Česku jsou. Statistik ohledně trestání dětí k dispozici moc nemáme. Loni dělala dotazníkový výzkum pro svou bakalářskou práci Lucie Kochánková a osmdesát procent jejích respondentů uvedlo, že tělesné tresty ve výchově předškolních dětí používá (dotazník najdete zde). Tato čísla ale nelze nijak zobecnit.

Upoutávka k filmu Bít, či nebít

Bití dětí není jen českou specialitou, například ve Spojených státech se děti nevyhnou fyzickým trestům ani ve škole. Nejvíc školáků to pocítí v Texasu, na druhém místě je Misisipi a například na devátém Florida.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.