Výlety manažerů VZP do Alp za peníze Hewlett-Packard prověřuje policie

23. listopad 2015

Pražští kriminalisté prověřují okolnosti, za jakých někteří manažeři Všeobecné zdravotní pojišťovny jezdili do rakouských Alp. Jak totiž nedávno upozornil Český rozhlas, firma Hewlett-Packard manažerům hradila ubytování v luxusním hotelu, dopravu i skipas. Společnost přitom od pojišťovny dostávala lukrativní zakázky bez otevřené soutěže.

Policie teď dává dohromady dokumenty k případu a prověřuje, jestli výlety do Rakouska mohly být odměnou za zakázky, které firma od pojišťovny dostala.

„Případem se zabýváme a prověřujeme, zdali byl spáchán nějaký trestný čin. Tedy v tuto chvíli je celá věc bez konkrétní právní kvalifikace,“ říká bez dalších podrobností mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Kvůli kauze už ředitel VZP Zdeněk Kabátek odvolal z funkcí tři manažery IT. Kromě toho dal všem zaměstnancům, kteří jezdili na hory, pokutu. Aktuální vyšetřování nechtěl mluvčí VZP Oldřich Tichý příliš komentovat.

„Já bych nepovažoval za vhodné, abych se vyjadřoval k tomu, jaké vyšetřování vede, či nevede. Nebo k tomu, jaké kroky policie v jakém případu dělá, či nedělá. Obecně mohu říci, že pokud policie požádá VZP o spolupráci, tak jí VZP vždy poskytuje plnou součinnost,“ řekl Tichý.

Podle právníka Tomáše Sokola nebudou mít policisté lehkou práci. Museli by prokázat, že zaměstnanci za výlety na hory ovlivňovali tendry - pak by to byl trestný čin podplácení nebo přijetí úplatku.

Čtěte také

„Pokud by se zjistilo, že to nebylo jenom netaktické přijetí pozornosti od někoho, o jehož zakázkách má být rozhodováno, ale že zakázka byla přidělena této společnosti v souvislosti s tím, tak je to nabíledni.“

„Hrozilo by obvinění z trestného činu přijetí úplatku na jedné straně, na druhé straně podplácení. Ono by to teoreticky mohlo být i zvýhodňování soutěžitele, protože tady se spekuluje o tom, že oni dostávali nezvykle moc zakázek,“ míní Sokol.

Na prodloužený víkend dovezli zaměstnance VZP řidiči firmy Hewlett-Packard. Někteří manažeři se k výletům přiznali, někteří zapírali. Několik z nich tvrdilo, že to bylo školení - například dnes již bývalý šéf IT projektů Roman Rund:

„Opravdu jsem to nebral jako korupci, protože jsme tam většinou jezdili za konkrétním účelem. Styl – výrobní porady.“

Čekání na audit

Ostatní manažeři, kteří na výlety také jezdili, na postech zůstávají. Například současná ekonomická náměstkyně Markéta Slavíková nebo ředitel regionální pobočky Praha Pavel Pivrnec. Co s nimi bude dál, se uvidí až po auditu, který Kabátek nařídil.

Ten má zjistit, jestli mohli ze svých tehdejších postů ovlivňovat výběrová řízení. Podle Davida Ondráčky, ředitele české pobočky Transparency International, je ale už teď jasné, že je podobné jednání za hranou.

„Konkurenti v IT byznysu samozřejmě tyto informace zjistí a mají je a dívají se na to tak, že Hewlett-Packard má dobré vztahy s VZP, tak nemá cenu ani nabídky do jednacích řízení podávat. Takže nakonec třeba zůstane jediná nabídka. A často jde o velké IT zakázky."

Čtěte také

„Takže já si myslím, že ani nějaký audit nemusí nutně zjistit problém. Věc je citlivá v té oblasti, kdy se firmy rozhodují, jestli vůbec nabídku do té instituce podávat, nebo ne,“ řekl Ondráčka.

Jen od roku 2008 až do současnosti získala firma Hewlett-Packard od VZP zakázky za zhruba tři miliardy korun. Většinu bez otevřené soutěže, formou takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD už dříve řekl, že kauzu považuje za jasný střet zájmů: „Podle mě je naprosto nepřijatelné, aby si v podstatě polosoukromé aktivity nechali platit od svých dodavatelů."

Firma Hewlett-Packard se k policejnímu prověřování zatím nevyjádřila. Už dříve ale přes svého mluvčího Emmanuela Fyle vzkázala, že bere veškerá nařčení vážně a důkladně je prověřuje.

Výlety na ledovec s názvem „Vrcholová řešení" zmapovali reportéři nejméně od roku 2009. Ze svědectví jednotlivých manažerů ale vyplývá, že zřejmě začaly mnohem dříve. Poslední písemně doložený zájezd byl v roce 2013.

autoři: mkp , mch
Spustit audio