Vyfotil ji, zachránil a získal Pulitzerovu cenu. Ikonický snímek z vietnamské války vznikl před 45 lety

8. červen 2017

Fotografie vietnamskémo děvčátka popáleného napalmem se kdysi málem nedostala do médií kvůli nahotě. Ze stejného důvodu skoro o půlstoletí později fotku dočasně cenzuroval Facebook. Přes všechny peripetie se momentka Nicka Uta z války ve Vietnamu stala jedním ze symbolů moderní doby.

Je to jedna z nejznámějších fotek 20. století. K objektivu běží bosé děti, popálené od napalmu, a křičí bolestí. Za nimi je oblak kouře. Takový byl Vietnam v roce 1972 uprostřed války. Do novin se ten obrázek nejdřív neměl vůbec dostat. Po 45 letech se o něm říká, že změnil pohled světa na válečné utrpení.


Agentura AP nejdřív fotku nechtěla vůbec použít, protože dívka na ní byla nahá. Nakonec se ale na obrázek podíval jiný editor, a ikonický snímek se rozletěl do světa.

Bylo 8. června 1972. Fotograf agentury AP Nick Ut toho rána vyrazil fotit na frontu jako každý den. Ze Saigonu mu to autem trvalo jen půl hodiny. Krátce po poledni přiletěla letadla a zasypala malou vesnici bombami s napalmem. Tu scénu už Nick Ut viděl mockrát, a tak nečekal průlomové obrázky. Prst na spoušť dal ale hned, když z kouřové clony začaly vybíhat malé děti.

„Proběhla kolem mě a viděl jsem, jak hrozně je popálená. Řekl jsem si „bože", už nechci dál fotit. Křičela a opakovala, já umírám, umírám! Potřebuju nějakou vodu! Tak jsem ji polil. Chtěl jsem jí nějak pomoct. Už jsem nefotil a chtěl ji jenom zachránit," vzpomínal po letech Nick Ut v rozhovoru pro televizi ABC.


Dlouho jsem si vůbec nevěřila, myslela jsem, že mě nikdo nikdy nebude chtít. Že nebudu mít děti, prostě žádný normální život. Jen proto, že jsem tak ošklivá. Teď jsem ale silná. Ze všeho špatného si beru to dobré.Kim Phucová

Ta dívka, o které mluvil, se jmenuje Kim Phuc. Tehdy jí bylo devět a napalm jí popálil polovinu povrchu kůže. Na místě bylo několik novinářů a kromě fotek vznikly i drastické videozáběry. Fotograf odvezl malou Kim rovnou do nemocnice a postaral se, aby ji lékaři mezi spoustou jiných zraněných zachránili.

Kim později svůj příběh vyprávěla mnohokrát. Před americkými válečnými veterány z Vietnamu jako gesto smíření, v řadě médií i na řadě pódií jako velvyslankyně dobré vůle OSN.

Kim Phucová má dvě děti, žije v Kanadě, a podstoupila laserovou terapii na odstranění jizev

Vietnamský konflikt skončil tři roky poté, co fotka vznikla. Jestli snímek opravdu změnil pohled na válku, se dokazuje těžko. Určitě ale změnil život jeho aktérům na obou stranách objektivu.

Kim dnes má dvě děti, žije v Kanadě, a podstoupila laserovou terapii na odstranění jizev. Fotograf Nick dostal za její fotku Pulitzerovu cenu a letos odešel do penze.

autoři: vob , jaw
Spustit audio