Vydatné srážky mohou v nejbližších dnech opět zvedat hladiny řek

23. červen 2013

Českou republiku opět čeká radikální změna počasí. Nejteplejší týden za posledních 62 let, kdy na řadě stanic padaly stoleté teplotní rekordy, vystřídá chladno a deštivo. Dnes ještě naměříme až 27 stupňů, zítra ale o deset méně. Kvůli silným dešťům mohou stoupat hladiny řek.

Už večer se má nad Českem zatáhnout. Déšť přijde v noci na pondělí na jihu Čech a na Vysočině, během pondělka se rozšíří i do severovýchodních Čech, na Moravu a do Slezska.

Extrémní stupeň nebezpečí platí pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. V Jeseníkách a Beskydech může spadnout až 120 milimetrů srážek.

Déšť může zvedat hladiny některých řek zejména ve východní části republiky. Povodňových stupňů mohou dosáhnout řeky hlavě na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a v Beskydech. Nejvyšší riziko je aktuálně u Odry nebo Moravy.

„Předpokládáme, že zejména v pondělí a úterý spadne větší množství srážek a ve východní polovině našeho území mohou nastat povodňové jevy, to znamená zvýšení průtoku v řekách,“ informuje meteorolog Stanislav Racko.

Příští týden bude zřejmě nejchladnějším týdnem z celého měsíce. Až do středy se budou teploty pohybovat jen okolo 15 stupňů Celsia. Pak se počasí vrátí teplotně k průměru, pršet bude ale i nadále víc.

„Pak budou převládat následující tři týdny teplotně zhruba průměrné, srážek by mělo být nadprůměrné množství,“ říká Racko.

Vůbec nejdeštivější začátek prázdnin byl v roce 1997, kdy spadlo dvaapůlkrát více srážek, než činí dlouhodobý průměr.

autoři: tet , dkf , kko
Spustit audio