VV brzdí schválení církevních restitucí. Dohodu budou hledat lídři koalice

4. leden 2012
Zprávy

Vláda znovu nerozhodla o vrácení majetku církvím. K zákonu se vrátí zřejmě příští týden. S podporou totiž váhají Věci veřejné.

Projednání restitucí provázela podle informací Českého rozhlasu vzrušená debata. Věci veřejné totiž chtějí jasné vysvětlení, kde státní pokladna najde peníze na vyplacení církví.

VV žádají, aby stát církvím vrátil zatím jen půdu a nemovitý majetek. Naopak vyplácení miliardových splátek chce nejmenší koaliční strana zatím odložit. Důvody Radiožurnálu řekla místopředsedkyně strany Karolína Peake:

„Věci veřejné souhlasí s církevními restitucemi, nemovitosti se mohou začít klidně vracet okamžitě. To je priorita. A je potřeba odblokovat majetek, který zablokováním implikuje život obcím. Ale s ohledem na očekávaný propad příjmů státního rozpočtu, navrhujeme odložení vyplácení finančních náhrad, a to buď o 1 rok, tedy od roku 2014, nebo na rok, kdy bude růst ekonomiky 0 nebo více procent.“

„Rozhodně církve nenutíme, aby přistupovaly na tyto změny, ale rozhodně je žádáme a prosíme, aby si sedly s námi k jednacímu stolu a o těchto návrzích jednaly. Není to z naší strany žádné ultimatum, pouze žádost to jednání,“ uvedla následně ve Světě o třetí Karolína Peake.

Dohoda, ke které dospěla komise složená ze zástupců státu a církví, mluví o tom, že církve dostanou více než polovinu restitucí v nemovitostech a dalších 59 miliard navýšených o inflaci pak po dobu 30 let.

Hledání dalšího kompromisu

Během následujících dnů by se měla sejít K9, tedy po třech vyjednavačích z každé vládní strany a najít kompromis a církevní restituce by ministři měli projednat znovu za týden.

Podle premiéra Petra Nečase ale není možné vypracovat jiný návrh, protože ten stávající má podporu také církví a náboženských společností:

„Trvám na tom, abychom dodrželi to, na čem jsme se jako vláda usnesli jednomyslně. To znamená konkrétní parametry tohoto zákona vláda již projednala, schválila a dnes projednáváme pouze formální, legislativní, paragrafové naplněn této politické dohody,“ zdůraznil premiér.

S tím souhlasí i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

„Každé odložení navracení toho majetku a vyplacení té finanční náhrady zvyšuje náklady státu. Každý rok, o který se to vyrovnání odloží, tak znamená miliardové náklady navíc,“ uvedl Jaromír Drábek.

Současný požadavek na odložení vyrovnání s církvemi podle něj znamená přesně opačný postup, než tato vláda prosazuje v oblasti rozpočtové odpovědnosti.

„Já si myslím, že je to v podstatě ale nekonečný příběh, protože neustále se zdá, že v posledních týdnech a měsících přichází právě Věci veřejné se zpochybňováním těchto dohod a domnívám se, že to do jisté míry znamená další nesoulad ve vládní koalici,“ řekl historik Jaroslav Šebek.

autoři: mkp , vav , ves , eve
Spustit audio