Všichni obvinění v kauze Nagyová jsou na svobodě, jako poslední z vazby vyšel Jan Pohůnek

19. červenec 2013

Vojenský zpravodajec Jan Pohůnek opustil vazební věznici v Brně. Všichni obvinění v kauze kolem Jany Nagyová a dalších státních politiků a úředníků jsou tak už na svobodě. O propuštění Pohůnka rozhodl státní zástupce Ivo Ištvan.

"Dneska byly provedeny výslechy utajených svědků a v návaznosti na charakter dalších svědků rozhodl dozorový státní zástupce o jeho propuštění," řekl Radiožurnálu Ištvan.

Ještě před Pohůnkem se dostala z ostravské vazby na svobodu bývalá šéfka kabinetu premiéra Jana Nagyová. Čekal na ni expremiér Petr Nečas, který opět kritizoval práci státních zástupců. Soud vyhověl i stížnosti bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a někdejšího ministerského náměstka Romana Bočka. Také oni už opustili vazební věznice.

"V prvé řadě soud potvrdil má slova, že vazba v tuto chvíli byla jednoznačně nátlakovým prostředkem státních zástupců. Za druhé bych chtěl poděkovat členům vězeňské služby za slušné a korektní jednáním, které je velmi v konfrontaci s neuvěřitelným chováním policie při zadržení a po zadržení,“ zdůraznil Petr Nečas.

Podle rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě už důvody vazby pominuly. Byly totiž už vyslechnuty desítky svědků a provedena řada důkazů.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan odmítl rozhodnutí komentovat s tím, že mají zatím jen základní informace. „Neznáme argumentaci soudu, takže k tomu nemůžeme v tuto chvíli zaujmout žádný názor.“

Zároveň se krajský soud postavil za soud okresní, který o vazbě rozhodoval. Podle krajského soudu postupoval správně a žádnou chybu neudělal.

Vazbu opustili i Pohůnek, Boček a Páleník

Na svobodě je už i bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

"Nejdřív půjdu za ženou a syny, s nimiž určitě strávím víkend," řekl po propuštění z vazby novinářům. "Podmínky ve vazbě jsou velmi těžké a jen velmi těžko bych je snášel bez chlapů, kteří tam pracují. Chtěl bych jim poděkovat."

Jana Nagyová, Ondrej Páleník a Roman Boček

Bývalý náčelník Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník krátce před polednem už po měsíci opustil vazební věznici v Olomouci. Jak z místa hlásí reportérka Jana Zemková, před věznicí na jeho propuštění čekalo několik dalších novinářů.

Čtěte také

"Trvám na tom, že jsem nic nespáchal a nepřekročil jsem zákon. Věřím, že to dokážu a že očistím své jméno i jméno Vojenského zpravodajství u řádného, nezávislého soudu," řekl jim po svém propuštění Páleník. Svou vazbu označil za nátlakovou.

„Spojení této kauzy s kauzou bývalých poslanců je neuvěřitelné, protože s tím já jsem neměl nic společného. Mimochodem, já jsem ty tři pány poslance v životě neviděl,“ zdůraznil Páleník.

Páleníkův advokát Tomáš Sokol je s rozhodnutím o propuštění z vazby spokojený:

„Já to rozhodnutí pochopitelně nemám k dispozici – bylo to vydáno v neveřejném zasedání, takže neznám důvody. Mohu pouze říci, že je to potěšující.“ Dodal však, že informace má zatím pouze ze sdělovacích prostředků.

Jako poslední opustil odpoledne vazební věznici v Brně vojenský zpravodajec Jan Pohůnek. Všichni obvinění v kauze Nagyová tak už jsou svobodě.

Před měsícem se ve vazbě ocitlo sedm z osmi obviněných. Bývalé poslance za ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře vrchní státní zástupce propustil na svobodu už v úterý. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu jsou chráněni imunitou a nemohou být stíháni.

Čtěte také

Nejnovější dění kolem kauzy dále sledujeme.

autoři: mkp , ima , mrk , jšo , tby
Spustit audio