Voltaire: Candide aneb Optimismus (2/2)

2. duben 2017
Ad libitum

Velká klasická hra o naivním mladíkovi, který byl do světa vržen v přesvědčení, že je to nejlepší z možných světů, a musel ho celý projít, aby došel poznání. On-line k poslechu do soboty 8. dubna 2017.

V pondělí 27. března uplynulo 90 let od narození a 10 let od smrti jednoho z nejvýznamnějších rozhlasových režisérů naší historie Jiřího Horčičky. Horčička je podepsán pod stovkami rozhlasových her, dramatizací a dalších pořadů, které patří do zlatého fondu Českého rozhlasu. Minulý týden jsme Horčičkovi věnovali pořad Výročí týdne, v nedělním Ad Libitu uvádíme jednu z jeho porevolučních realizací. A zároveň je to příležitost opětovně oslavit narozeniny herce Viktora Preisse, který tu ztvárnil hlavní roli.

Satiru Candide, čili Optimismus publikoval Voltaire roku 1759. V příběhu o naivním mladíkovi, který žije v domnění, že vše na světě je dobré, reagoval Voltaire na Leibnizovo učení o nejlepším možném světě. Novela byla dokonce vydávána za překlad z němčiny. Voltaire parodoval i oblíbené románové postupy a formy a nadužívaná klišé, kterými tehdy nešetřili zvláště autoři dobrodružných historií. Candidův příběh je i odezvou na oblíbený „bildungsroman".

Přestože měla novela velký úspěch u čtenářů, provázel ji i velký skandál. Církev v ní viděla blasfémii na svoje učení a Candide byl v mnoha zemích zakázán. Dnes je naopak považován za Voltairovo vrcholné dílo a má čestné místo v kánonu dědictví evropské literatury. Barvitost příběhu lákala dramatizátory a úpravce a Candide vstoupil trvale na jeviště. V roce 1957 vznikla dokonce opera, jejímž autorem je Leonard Bernstein. Autorem rozhlasové dramatizace je Michal Lázňovský.

Osoby a obsazení: vypravěč (Otakar Brousek), Candide (Viktor Preiss), Panglos (Ilja Racek), mladý baron (Miroslav Středa), baron (Vladimír Krška), Kunhúta (Milena Steinmasslová), 1. verbíř a Isachar (Bohumil Bezouška), Martin (Josef Vinklář), guvernér (Oldřich Vlček), Kakambo (Jaroslav Kepka), Paquetta (Růžena Merunková), udavač a Bonifác (Dalimil Klapka), 1. král (Svatopluk Beneš), 2. král (Oldřich Janovský), inkvizitor (Petr Pelzer), Jakub (Antonín Molčík), stařena (Ludmila Roubíková), stařec (Jiří Mikota), 2. verbíř (Josef Velda), hostinský (Milan Neděla), otrokář (Milan Mach), velitel (Jan Maršálek), námořník (Oldřich Vlach), kapitán (Jaroslav Moučka), 1. námořník (Ferdinand Krůta), hlasatel (Vladimír Pospíšil) a 2. námořník (Ladislav Kazda).

Autor: Voltaire
Překlad a dramatizace: Michal Lázňovský
Hudba: Vladimír Popelka
Dramaturg: Hynek Pekárek
Režie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1991.

autor: Petr Gojda
Spustit audio