Vojáci v Táboře vzpomínali na své kolegy, kteří před rokem zahynuli Afghánistánu

6. srpen 2019 09:34

Armáda si v pondělí 5. srpna připomněla památku tří českých vojáků, kteří před rokem zahynuli v Afghánistánu. Rotný Martin Marcin, desátník Kamil Beneš a desátník Patrik Štěpánek z 42. mechanizovaného svatováclavského praporu zemřeli při sebevražedném atentátu v okolí základny Bagrám.

U památníku v kasárnách v Táboře, kde vojáci sloužili, uctilo jejich památku osmdesát kolegů. Na úvod pietního setkání zazněl svatováclavský chorál. Tragickou událost připomněl kaplan Petr Haška, který pronesl i krátkou modlitbu.

Podle kapitána Viktora Pátia, který velel vojákům v Afghánistánu, je důležité si takovéto události neustále připomínat. „Ti kluci dělali práci, které věřili, a položili kvůli ní své životy. Nebylo by z naší strany soudné, abychom na takovéto věci zapomínali, naopak si je musíme připomínat dál, protože ti kluci zachránili spoustu dalších životů a odvedli svojí práci,“ řekl.

„Máme v zahraničních operacích skoro tisíc vojáků po celém světě a to, co se stalo nám před rokem, se může stát kdykoli kterýkoli den,“ dodal.

Po skončení pietního aktu přejeli vojáci do Hluboké nad Vltavou, kde se setkali s rodinou desátníka Kamila Beneše. „My jsme velice rádi a vděční za to, že ten vztah je s nimi velice otevřený a že nám zůstali naklonění. Jsme v kontaktu, takže kdykoli nám mohou zavolat a určitě jim pomůžeme,“ komentoval Viktor Pátia.

V úterý se uskuteční vzpomínkový akt v Chomutově a Mokrouškách, kde žili rotný Martin Marcin a desátník Patrik Štěpánek.

Související