Vodní elektrárna v Železném Brodě dostala pokutu za ohrožení města

11. červenec 2012

Při zimním lámání ledů na Jizeře nechal majitel elektrárny zamrznout stavidla, která pak kry držela nad jezem a voda zaplavovala nábřeží.

Na poslední chvíli se naštěstí zamrzlé klapky utrhly a voda mohla ze Železného Brodu odtéct. Povodňová komise situaci prověřovala několik měsíců a pokutu majiteli elektrárny nakonec navrhla.„Elektrárna porušila své povinnosti,“ říká železnobrodský starosta André Jakubička.

Majitelé vodní elektrárny s tím ale nesouhlasí. „Už máme i znalecké posudky, že jsme jiným způsobem se stavidly manipulovat nemohli,“ tvrdí za majitele Michal Závěrka s tím, že v kritické době navíc panovaly extrémní klimatické podmínky.

Podle starosty Železného Brodu Jakubičky ale stavidla zamrznout nesmí, i kdyby se s nimi mělo manipulovat každých deset minut. Také proto má elektrárna Železný Brod a.s. patřící pod holding Hybler zaplatit nejen pokutu a také škodu na městském majetku.

Škody město teprve teď opravuje - vyvalené zábradlí na nábřeží a poničená dlažba podle něj vyjdou odhadem na tři sta tisíc korun. Mnohem vyšší ale může být udělená pokuta.

Proti ní se ale Vodní elektrárna odvolá. Podle Michala Závěrky nebylo možné reagovat účinněji a ledy způsobily škodu i na majetku elektrárny.

Celý případ tak může skončit až u soudu. Škodu na městském majetku je vedení radnice Železného Brodu odhodlané vymáhat.

autor: leš
Spustit audio