Vnitru hrozí, že přijde o sto milionů. Údajně kvůli chybě bývalého úředníka

19. únor 2014

Ministerstvo vnitra se obrátilo na soud kvůli rozhodnutí vlastního úředníka. Dnes už bývalý šéf příspěvkové organizace Zařízení služeb ministerstva vnitra Roman Fidler prý na konci roku vypověděl bez souhlasu tehdejšího vedení smlouvu na pronájem lázeňských domů s firmou Temparano.

Fidler veškeré pochybení odmítá, prý jednal v souladu se zákonem. Ministerstvo ale tvrdí, že mu kvůli smluvním sankcím hrozí škoda až 100 milionů korun.

„Smlouva počítá s takzvaným odbytným, což je trojnásobek ročního nájmu. Plus by mohly vzniknout další náklady, například odškodné za vložené investice,“ upřesnil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Ministerstvo vnitra v čele s Milanem Chovancem z ČSSD napadlo rozhodnutí vlastního úředníka přímo u soudu, což se stalo poprvé v historii úřadu.

Vnitru vadí způsob, jakým Roman Fidler ukončil smlouvu na pronájem čtyř lázeňských komplexů. Údajně se tak stalo bez souhlasu tehdejšího ministra vnitra Martina Peciny. Podle mluvčího resortu navíc existuje podezření, že Fidlerovo rozhodnutí bylo v rozporu se zákonem.

„Pochybil tak, že odstoupil od nájemní smlouvy, a to z důvodu potřebnosti majetku. Přitom ale Zařízení služeb ani ministerstvo vnitra nemá na provoz lázeňských domů potřebnou licenci,“ vysvětlil Řepka.

Roman Fidler přes svého advokáta Milana Mlezivu vzkázal, že škoda vyčíslená vnitrem je nadnesená. Podle něj naopak zachránil státu stovky milionů.

Sám Fidler Českému rozhlasu řekl, že se vzhledem k policejnímu prověřování nemůže k věci detailněji vyjádřit. „Všechny moje kroky směřovaly k tomu, abych ministerstvu a státu peníze ušetřil,“ dodal.

Vnitro teď usiluje o to, aby soud vypovězení smlouvy s firmou Temparano pozastavil alespoň do vynesení rozsudku.

autoři: jbe , mch
Spustit audio