Vltavská kaskáda by mohla zachytit až stoletou vodu, ukazuje studie

25. červen 2015

Praha a obce na dolním toku Vltavy by v budoucnu mohly být mnohem lépe chráněné před povodněmi. Přehrady Vltavské kaskády by po určitých úpravách dokázaly ochránit zmíněné lokality až před stoletou vodou. Ukazuje to studie, kterou představilo ministerstvo zemědělství společně s Povodím Vltavy. O protipovodňových opatřeních chce vedení ministerstva jednat s konkrétními obcemi.

Zadržovací prostor v Orlické přehradě by se do konce roku mohl zvýšit o polovinu. Měl by tak ochránit území pod nádrží před dvacetiletou vodou.

O změnách uvažovalo Povodí Vltavy už po povodni v roce 2002. Kvůli suchu v následujících letech ale od plánu ustoupilo.

Nyní by se ale mohla zadržovací plocha zvýšit i v dalších přehradách Vltavské kaskády. O možných variantách protipovodňových opatření chce teď ministerstvo zemědělství diskutovat.

„Povodí Vltavy bude v několika příštích měsících vést diskusi s představiteli dotčených obcí na toku Vltavy. My jako resort jsme připraveni oslovit dotčená ministerstva, abychom je také vyzvali k diskusi, jako je ministerstvo životního prostředí, ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo průmyslu a obchodu. A také Středočeský kraj,“ vysvětlil ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Případné změny na Vltavské kaskádě by mohly Prahu a obce na dolním toku Vltavy ochránit až před stoletou vodou. Absolutní ochranu, jako třeba proti ničivé povodni z roku 2002, ale kaskáda ani v takovém případě zajistit nedokáže.

Negativní vlivy a alternativy

Protipovodňová opatření by navíc negativně ovlivnila rekreaci, vodní dopravu nebo výrobu elektřiny na Orlické a Slapské přehradě. Podle Jurečky by se proto měla zvážit všechna pro a proti.

„Myslím, že je potřeba mít zdravý selský rozum a uvědomit si, že musíme všechny úlohy zkombinovat. To znamená protipovodňovou ochranu, vodní zásobu a samozřejmě také úlohu rekreační, kterou tato kaskáda plní pro obce a okolí,“ dodal ministr zemědělství.

Při zvyšování ochrany proti povodním na Vltavě připadají v úvahu i alternativy, třeba vybudování přehrady na Berounce.

„Pokud je snaha přehodnotit účely Vltavské kaskády, je to po 50 letech jejího fungování logické. Domníváme se, že by bylo vhodné i přehodnotit možnost, nebo nemožnost postavení nějaké z variant na Berounce, Křivoklátu,“ říká generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Další variantou by bylo zvýšení hranice bezpečného průtoku pod Vltavskou kaskádou z 1500 na 2000 metrů krychlových za sekundu. Tomu ale teď brání domy, které stojí podél řeky.

autoři: rok , ako
Spustit audio