Vlastní chirurgickou pohotovost by mohli mít už letos na Tachovsku

28. duben 2015

Chirurgická pohotovost na Tachovsku by se lidem znovu mohla otevřít už letos na podzim. Plzeňský kraj připravuje veřejnou zakázku. Provozovateli chce ročně nabídnout více než 5 milionů korun.

Od 1. září by měla pro celé Tachovsko začít fungovat chirurgická pohotovost v Plané. Vedení kraje požaduje, aby služba byla dostupná každý den, na to je potřeba pěti chirurgů.

„To je celý komplement služeb. Bude tam chirurg, sestra, laboratoř, někdy sono, někdy rentgen, podle toho, s jakou diagnózou pacient přichází. Lidi budou na telefonu. Rentgenolog nebude muset být pořád, ale na zavolání chirurga by měl přijít," popisuje plánované služby krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková.

Lhůta pro podání nabídek pro případného provozovatele zařízení je podle zákona tříměsíční. Vloni se ale do podobné soutěže žádný provozovatel nepřihlásil. Kraj sice nabízené finance od loňska zhruba zdvojnásobil, ani teď ale není výsledek jistý.

Tachovsko je jedním ze dvou okresů v Česku, kde chybí akutní lůžková péče. Problém region sužuje už zhruba 15 let a lidé si stěžují, že mají spádovou krajskou nemocnici ve Stodu na Plzeňsku, kam je špatné spojení. Na Tachovsko je navíc podle starostů problém dostat lékaře i mladé rodiny.

Chirurgická pohotovost v Plané by měla fungovat ve všední dny od 15:00 do 22:00 a v sobotu a neděli od 07:00 do 22:00. Výjezdová místa záchranné služby jsou v Tachově, Stříbře, Plané, Konstantinových Lázních a nově bude od ledna i v Boru.

autoři: mkl , sch
Spustit audio