Vládní koalice rozdala na odměnách 229 milionů. O 35 milionů víc než Rusnokův kabinet

12. prosinec 2014

Vládní koalice rozdala na konci roku mezi své úředníky 229 milionů korun. To je o 35 milionů víc, než kolik jim loni dopřál kabinet tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka. Současní ministři ale předvánoční nadělování obhajují. Tvrdí, že jejich podřízení pracují prakticky nonstop. A že už státu ušetřili víc, než teď dostali na odměnách. Nejštědřejší byl tentokrát šéf resortu kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

Svému týmu rozdal ministr Herman na bonusech víc než 9 milionů korun. To znamená, že průměrně si pracovníci Nosticova paláce přilepšili skoro o 38 tisíc. Ministr Herman výši odměn obhajuje.

„Mé rozhodování je vedeno uvážlivým přístupem podle množství práce, která je vykonána, její kvality a míry odpovědnosti, kterou ti lidé nesou. Odvádějí za týden minimálně práci, kterou běžný člověk odvede za čtrnáct dní,“ řekl Herman.

Ve srovnání se svými předchůdci v úřadu, Alenou Hanákovou za TOP 09 nebo Jiřím Balvínem, rozdal Daniel Herman na odměnách na konci roku dvojnásobek. Třeba ekonomický náměstek René Schreier nebo vrchní ředitel kabinetu Patrik Košický dostali k platu navíc skoro čtvrt milionu.

„Je to opravdu odstupňováno tak, jak jsem řekl. Podle rozsahu odpovědností, kompetencí a kvality práce, kterou tyto lidé odvádějí,“ doplnil Herman.

„Zachránili jsme stovky milionů“

Žádný jiný resort už takto vysoké odměny nepřiznal. Třeba na financích, kde ministr Andrej Babiš z hnutí ANO rozdělil mezi své lidi víc než 41 milionů korun, nejvyšší prémii inkasoval jeden z náměstků. Za přípravu a realizaci úsporných opatření si přišel na 170 tisíc korun.

A štědrý byl i jeho stranický kolega Richard Brabec na ministerstvu životního prostředí. Za rozdanými bonusy si ale stojí.

„Jsem přesvědčen, že odměny byly přiměřené výkonu, který od lidí chci. Alespoň moji klíčoví lidé jsou k dispozici opravdu 24 hodin denně a troufám si říct, že i sedm dní v týdnu. Už za těch deset měsíců, ve kterých jsme ve funkci, tak tito lidé mi pomohli zachránit pro daňové poplatníky stovky milionů korun,“ zdůraznil Brabec.

Odměny ve vládě

Obecně si to myslí i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Jasný strop pro odměňování úředníků chtěl Sobotka prosadit už loni. Tehdy mu vadilo, jak vysoké prémie dával Rusnokův kabinet těsně před koncem svého působení.

„Je to nespravedlivé a tato praxe by měla být ukončena nejpozději nástupem nové vlády,“ řekl tehdy Sobotka.

Přilepšování ve státní správě

Rusnokův kabinet vládl bez důvěry, v demisi přesto rozdal na odměnách 180 milionů korun. Teď ho Sobotkova sestava trumfnula. Na konto ministerských úředníků poslala o 35 milionů víc. A když se připočtou benefity rozdělované na Úřadu vlády, vyšplhá se celkový účet dokonce na 229 milionů korun.

„Snažím se, aby Úřad vlády v letošním roce, ačkoli ještě neplatí zákon o státní službě, ten limit dodržoval. To znamená, celkové celoroční odměny zaměstnanců Úřadu vlády by se měly pohybovat na úrovni do pětadvaceti procent jejich celoročního platu. A pevně věřím, že se podaří tuto úroveň odměn zachovat,“ dodal premiér.

Současná vládní koalice přitom už jednou zaměstnancům ve státní správě přilepšila. To když od listopadu zvedla jejich platy o 3,5 procenta. „Byla to debata v rámci koalice a mysleli jsme, že uděláme lidem před Vánoci radost,“ zdůvodnil tehdy ministr financí Andrej Babiš.

Radost udělali na konci roku ministři svým lidem ještě jednou. A to i v resortu školství, kde si zaměstnanci přilepšili ve srovnání se zbytkem kabinetu nejméně.

„Myslím si, že by to mělo mít nějakou logiku, a to je systém odměňování. Pokud dáváme v systému školství odměny učitelům řádově v tisících, tak není možné dávat úředníkům řádově ve statisících,“ uzavřel ministr školství Marcel Chládek z ČSSD.

autoři: Jaroslav Gavenda , vkv
Spustit audio