Vláda chce zefektivnit boj proti drogám a hazardu. Prevenci budou resorty řešit společně

18. leden 2016

Přes 12 procent dospělých v Česku pije denně alkohol a kouří jich přibližně čtvrtina. Vyplývá to ze zjištění národního protidrogového koordinátora. Údaje o závislostech Čechů na alkoholu, cigaretách nebo hracích automatech přiměly vládu zefektivnit boj proti drogám a hazardu. Prevenci budou jednotlivé resorty řešit společně.

„Podle dnešních studií i malé množství škodí zdraví, takže jedním z výstupů by mělo být zvýšení povědomí o rizicích spojených s užíváním alkoholu,“ vysvětluje náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová z ČSSD.

„Jeden základní cíl je, aby se snížila spotřeba u alkoholických nápojů u dospělých o 3,5 procenta na osobu do roku 2018 a o 5 procent spotřeby čistého lihu na osobu do roku 2020,“ uvádí.

Podle statistik denně kouří dva miliony Čechů, až jeden a půl milionu lidí denně pije alkohol a stát navíc eviduje skoro půl milionu problémových hazardních hráčů.

„Máme přibližně 100 tisíc lidí, u kterých z monitoringu víme, že hrají patologicky. Přibližně 30 procent mladistvých mezi 15 až 17 rokem má zkušenost s hraním online, každý třetí člověk v této zemí má zkušenost s hazardem a přibližně 400 tisíc lidí je v nějakém riziku v rozvoji závislosti,“ podotýká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Společná prevence, osvěta ve školách

Prevenci proti všem těmto závislostem by v budoucnu měly řešit resorty společně. „Problematiky jsou vzájemně spojené, a pokud se řeší společně, tak je i cíl vždy rychlejší a samozřejmě efektivnější,“ míní náměstkyně ministra zdravotnictví.

Podle Arnoštové je třeba zejména odradit od konzumace alkoholu a tabákových výrobků odradit děti a mládež. „Je třeba řešit právě ten stav, před tím než se dostanou do fáze závislosti,“ zdůraznila. Pětina patnáctiletých pravidelně pije alkohol a 16 procent kouří.

„To znamená, je třeba se soustředit na pomoc, na primární prevenci, která by měla směřovat do škol, školských zařízení. A zde vidím význam tohoto akčního plánu, že jednotlivá ministerstva se zavázala, že budou spolupracovat,“ řekla Českému rozhlasu náměstkyně ministra zdravotnictví za ČSSD Lenka Teska Arnoštová.

Normu o regulaci hazardu i takzvaný protikuřácký zákon teď mají na stole poslanci. Názor na úplný zákaz kouření v restauracích ale ve sněmovně jednotný není.

Například poslankyně KSČM Alena Nohavová si myslí, že by měli rozhodovat restauratéři: „V zařízeních, ve kterých se jídlo nepodává, by kouření zakázáno nebylo, ale majitel by zařízení musel označit, zda je kuřácké, nebo nekuřácké.“

Podle ministerstva zdravotnictví by mohl zákon omezující kouření začít platit v květnu.

autoři: jac , rok , msk
Spustit audio