Vinaři v Dolních Dunajovicích sklízeli hrozny k výrobě prvního letošního burčáku
1. srpen 2022 15:45
Vinaři na jihu Moravy začnou na konci tohoto týdne prodávat první letošní burčák.
Hrozny pro jeho výrobu sklízeli dnes v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku. Je to zhruba o sedm dnů dříve než vloni, dozrávání hroznů přálo teplé počasí.
„Ideální počasí pro révu je, když jsou teplé dny a chladné noci, aby došlo k vytvoření aromatických látek. Přes den sluníčko, to je dobré pro uzrávání,“ říká vinohradník Jan Žovinec.
Podle zákona se smí burčák prodávat od 1. srpna do 30. listopadu a vyrobený musí být výhradně z tuzemských hroznů.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Je to podpásovka. Jako by se koordinovali s ANO.‘ Starostové se zlobí a žádají po ODS vysvětlení
-
Ve věku 86 let zemřel britský spisovatel Frederick Forsyth. Psal špionážní a politické thrillery
-
ŽIVĚ: Češi prohrávají v kvalifikaci mistrovství světa s Chorvaty 1:5, Radiožurnál Sport vysílá přímý přenos
-
Místo ostré politiky raději koaly. Markíza vedená PPF nemá nikoho rozhněvat, říká končící reportérka