Vinařem roku se na Žofíně stalo Zámecké vinařství Bzenec. Porota se shodla jednohlasně

19. srpen 2016

Nejlepším tuzemským vinařem roku 2016 je Zámecké vinařství Bzenec. Vítěze vybrala v pražském Paláci Žofín mezinárodní porota složená z nejvýznamnějších degustátorů světa. Do čtrnáctého ročníku soutěže se přihlásili vinaři s více než šesti sty vzorky vín. To je o sto vzorků víc než loni.

„Jsme překvapeni. A mile překvapeni,“ popisuje dojmy majitel vítězného vinařství Jiří Kaprálek. Jejich vína dostala v minulosti již několik cen, včetně těch zahraničních.

Titulu Vinař roku 2016 si ale Kaprálek prý obzvlášť váží: „Je to něco, co může u veřejnosti vstoupit do povědomí. Bude si spojovat naše vinařství a naší značku s kvalitou vína. A ta je vysoká."

Podle porotkyně a zároveň jediné české držitelky titulu Master of Wine Lenky Sedláčkové se porota na vítězi shodla jednohlasně:

„Hodnocení probíhá tak, že nevíme, co hodnotíme. Nemáme žádné jiné informace kromě ročníku. Toto víno nemohlo být nic jiného než ryzlink. Bylo to tak hrozně typické a minerální, že to bylo úžasné.“

Češi ročně průměrně vypijí 20 litrů vína na osobu, což je více, než kolik tuzemští vinaři vyprodukují. Většina vín se tak musí dovážet ze zahraničí.

Podle degustátora a organizátora soutěže Vinař roku Petra Marka mají tuzemští vinaři mnohem obtížnější podmínky než ti ze západní Evropy.

„Díky tomu, že vinaři od války častokrát o své vinice přišli, a pak se k nim navraceli až po restitucích, nebo si je museli znovu kupovat a investovat do nich značné prostředky, tak ta vinařská tradice byla silně přerušena. Dnes se zejména malí a střední vinaři snaží tuto chybu napravovat,“ uvedl Marek.

I přesto si malí a střední vinaři žádné ocenění neodnesli. Druhé místo v soutěži Vinař roku obsadilo Vinařství Volařík Mikulov, třetí si odnesly Vinné sklepy Valtice. Do finálové osmičky se ovšem dvě rodinná vinařství dostala.

autor: tby
Spustit audio