VIDEO: Hasičský Triton má domov v Hlučíně, zasahovat ale bude v případě potřeby po celé zemi

19. únor 2020 09:17

Obrněná autu nevyužívají jen vojáci, získat se je snaží i hasiči. V Hlučíně jedno takové dostali. Jejich nový vůz vydrží například i výbuchy tlakových nádob. Pomáhat bude i v Královéhradeckém kraji. My jsme už měli možnost se v unikátním autě projet.

Hasičský záchranný útvar má dvě nová speciální auta. V Hlučíně hasiči přebrali největší cisternu v Česku o objemu 21 tisíc litrů a pak odolnou stříkačku s označením CZS 15. Té hasiči říkají Triton a používat ji budou při zásazích v extrémních podmínkách. Auto je totiž vybavené tak, aby zvládlo pracovat při požárech v lesích nebo třeba v továrnách, kde hrozí exploze.

Čtěte také

Záchranný útvar v Hlučíně o takovou techniku začal usilovat mimo jiné po zkušenostech s likvidováním výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a Poličských strojírnách. V případě potřeby ho použije i v Královéhradeckém kraji.

„Řídí se velmi dobře," říká v kabině vozidla velitel družstva David Krátký.
„Silná akcelerace, protože to je silný motor v lehkém autě. Díky ventilaci jde vzduch pryč z kabiny a nejde do kabiny. To znamená, že posádka je stoprocentně chráněná. A zdolávat můžeme i hodně obtížný terén, když je možnost podhušťovat pneumatiky prakticky za jízdy. Tento systém má čtyři režimy - cesta, terén, písek a vyproštění."

Nové auto bude sloužit především v místech, kde hasičům hrozí při zásahu extrémní nebezpečí, jako například v průmyslových areálech nebo chemických továrnách.

Více vysvětluje za záchranný útvar Ivo Adámek.
„Záchranný útvar jako takový je určen pro zásahy v těch nejtěžších podmínkách. Tam, kde krajští hasiči potřebují pomoci speciální technikou, kterou my disponujeme. Takže tento automobil nám jistě vy výbavě chyběl. Stojí na podvozku Tatra 4x4. O kabinu a prvky v ní se postaral dodavatel Excalibur Army a nástavbu měla na starost THT Polička."

Auto je vybavené tak, aby zvládlo pracovat při požárech v lesích nebo třeba v továrnách, kde hrozí exploze

Na první pohled robustní auto stálo 13 a půl milionu korun a pro záchranný útvar je vyrobené doslova na míru.

Největší unikátností je ochrana hasičů

Kabina byla původně vyvinutá pro vojenské účely, popisuje vedoucí vývoje a konstrukce společnosti Excalibur Army Miloš Němec.
„Úroveň balistické ochrany odpovídá projektilům z ručních zbraní. A odolává střepinám a tlakové vlně, které odpovídají výbuchu 50 kilogramů TNT."

Hasiči přebrali i tuto největší cisternu v Česku

Hasičský Triton je umístěný v Hlučíně, zasahovat ale bude po celé zemi. Záchranný útvar chce do budoucna pořídit další dva kusy.

Spustit audio

Související