Více než milion poutníků v Římě čeká na svatořečení papežů

27. duben 2014

Dvě miliardy lidí budou v televizi a na internetu sledovat dnešní svatořečení Jana XXIII. a Jana Pavla II. Přímo v Římě a ve Vatikánu se pak kanonizace obou papežů zúčastní nejméně milion věřících, mezi kterými převažují Italové a Poláci. Kromě současné hlavy římsko-katolické církve Františka se má svatořečení účastnit i emeritní papež Benedikt XVI.

Velká část poutníků je z rodného Polska Jana Pavla II. Ten byl známý svou neformálností a smyslem pro humor. Do historie ale vstoupil kvůli svým snahám o přiblížení katolické církve dalším náboženstvím i nevěřícím.

„On navázal na své předchůdce, kteří s tím náboženským dialogem začali. Byl prvním papežem, který vstoupil do muslimské mešity. V Assisi uspořádal mezináboženská setkávání, kde se setkávali nejen všechny křesťanské církve, tradiční náboženství jako židé a muslimové, ale byli tam i různí budhisté a podobně,“ vysvětluje Markéta Šindelářová z redakce náboženského vysílání.

Jan Pavel II. měl blízko i k Česku. Při svých návštěvách okouzloval svojí plynulou češtinou. Během svého papežství také svatořečil hned tři Čechy a Češky, jako první Anežku Českou. Ta na své svatořečení čekala více než 700 let.

Jako římský biskup sloužil Jan Pavel II. 27 let. Přežil přitom dokonce i atentát. Zemřel před devíti lety v nedožitých 85 letech.

„Jana Pavla II. znám od doby, co se stal papežem a vždy byl člověkem, který inspiroval ostatní. Cítím se hrozně dojatá a zároveň šťastná, že jsem tady,“ svěřuje se křesťanka z Demokratické republiky Kongo oblečená do šatů posetých vyobrazeními obou papežů.

Osobnost Jana Pavla II. uctívají hlavně věřící ze střední Evropy. „Působil a působí velmi charizmaticky, stačí se jen podívat na jeho fotku a člověk má takový pokoj v duši,“ hodnotí ho mladá Slovenka. Stejně jako mnoho dalších se rozhodla přenocovat na ulici přímo ve Vatikánu, aby si zajistila možnost být co nejblíže obřadu svatořečení.

Jan XXIII.: Papež reformátor

Domácí Itálové jsou naopak nadšení svatořečením Jana XXIII. Občanským jménem Angelo Giuseppe Roncalli byl totiž Ital. Proslavil se jako papež - reformátor. Svolal totiž takzvaný II. vatikánský koncil, který církev zmodernizoval.

„Praktickými důsledky bylo, že se začala po koncilu sloužit liturgie v národních jazycích, ne latinsky, jak to bylo před tím. Obrátili se například kněží, kteří byli předtím obráceni čelem k oltáři, čelem k lidu a podobně,“ vysvětluje Markéta Šindelářová.

Koncil zasedal tři roky. Jan XXIII. proslul také bojem za lidská práva a chtěl ukončení závodů ve zbrojení. Po jeho intervenci do Karibské krize se konflikt dvou jaderných velmocí začal uklidňovat.

U Jana XXIII. postačilo ke svatořečení oproti zvyklosti uznání jediného zázraku.

Kanonizace papežů
autor: vid
Spustit audio