Veřejný prostor našich měst a krajiny se začal zaplňovat podivuhodnými výtvory amatérských umělců. Myslím, že to je špatně, říká sochař Čestmír Suška

3. říjen 2023

Sochař a organizátor výstav vypráví, jak podstatný je pro něj vnitřní prostor sochy, že jím založené Studio Bubec funguje na principu setkávání mladých umělců s těmi zkušenějšími a že má rád, když je umění pravdivé.

Připravila: Martina Rasch
Zvukový mistr: David Dibelka
Natočeno: 2023

Mnozí nechápou, proč dávám své studio k dispozici dalším umělcům. Je to ale pradávný princip seskupování tvůrců i jejich vzdělávání, například při stavbě katedrál.

„Pro nás pro všechny je nejlepší, když ve veřejném prostoru vznikají nádherné věci. To znamená věci, kde ten člověk, který je vymýšlí, je vzdělaný v oboru, je to odborník, dělá to s láskou,“ říká v Momentech sochař a organizátor výstav Čestmír Suška.

 

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu.

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje.

Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

autor: Martina Rasch
Spustit audio

Související