Verdikt v kauze machinací s pozemky na Ještědu padne zřejmě v dubnu

12. únor 2014

Soud odročil proces s exprimátorem Liberce Jiřím Kittnerem (ODS) a dvěma někdejšími členy vedení města na duben. V polovině tohoto měsíce si obžalovaní zřejmě vyslechnou rozsudek.

Krajský soud v Liberci odročil kauzu na 15. dubna. Pokud přijdou k soudu všichni předvolaní svědci, mohl by případ uzavřít už tři dny poté.

Žaloba viní Jiřího Kittnera, Pavla Krenka a Jiřího Zeronika z machinací při směně pozemků a budov ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci. Podle státního zástupce způsobili škodu ve výši 13 miliónů korun. Město a Sportovní areál Ještěd vymáhají dokonce vyšší sumu – celkem 23 milionů korun.

Kittner a spol. vinu odmítají

Politici všechny body obžaloby odmítají. Jen se prý snažili, aby se v letech 2003 – 2006 v areálech sloučily pozemky a mohla se postavit centra pro běžecké lyžování a skoky na lyžích pro šampionát.

Kittner společně s dalšími dvěma obžalovanými prý odkupoval pozemky od vlastníků. Za parcely byly podle obžaloby nabízeny směnou jiné pozemky a objekty ve městě a k tomu nemalá finanční hotovost jako úplata za rychlý převod městu.

Město navíc později nevyužilo pozemky tak, jak obžalovaní plánovali, například lanovka vedle sjezdovky F10 nikdy nevznikla.

V případě prokázání viny hrozí Jiřímu Kittnerovi za zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování pravidel při správě cizího majetku deset let vězení, dalším dvěma obžalovaným až 12 let.

autoři: Ivana Bernáthová , nib
Spustit audio