Velkou pardubickou vyhrála jediná žena. Mrknete do jejího soukromí?

6. srpen 2020

Cval staletími. Legenda jménem Velká pardubická drží tradici od roku 1874. Stopku jí dokázaly dát zatím jenom světové války, rok 1968 anebo počasí. K letošnímu 130. ročníku vznikla speciální výstava.

Východočeské muzeum v Pardubicích ji nasměrovalo do Mázhausu vedle radnice. „Po desítkách let děláme výstavu mimo náš areál. Prostor je velice efektní, bohužel instalačně komplikovaný. Má nádherné klenby, ale nedá se na ně nic přidat, pověsit a podobně,“ popisuje historička Renáta Tetřevová.

Několik unikátů

Dějiny světoznámého dostihu věrně zachycuje řada fotografií. „Částečně jsme vycházeli z vlastních fondů, ve kterých je taky pozůstalost majora Miloše Svobody, což byl velký dokumentátor Velké pardubické. Navázali jsme kontakty s dalšími vstřícnými fotografy jako Miloš Fic, Evžen Báchor anebo Jiří Bělohlav. Poskytli nám to nejlepší ze své tvorby v souvislosti s těmito dostihy.“

Čtěte také

Podle Tetřevové nechybí ani trojrozměrné exponáty ze sbírek Národního památkového ústavu, Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě anebo soukromých majitelů. Některé z nich přitom na výstavě ještě nikdy nikde nebyly. O pozornost si říkají hlavně osobní předměty armádního jezdce Rudolfa Poplera anebo Laty Brandisové, tedy jediné ženy, která kdy Velkou pardubickou ovládla.

Expozici můžou zájemci vidět od 7. srpna do 14. října. Končí až několik dní po letošním ročníku Velké pardubické. Akce je součástí projektu, kdy se Pardubice prezentují jako Evropské město koní 2020.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.