Velké Z na autě není ostuda, může zabránit nehodě

3. srpen 2016

Pokud jste zrovna za volantem, tak si teď vzpomeňte na dobu, kdy jste po autoškole poprvé sami vyrazili s autem do ostrého provozu. Každý řidič totiž někdy začíná a je normální, že jede o něco pomaleji nebo mu třeba na křižovatce najednou zhasne motor. V takovém případě není žádná ostuda, mít na autě nálepku velkého písmene Z. Začátečníkům ho doporučuje i Ministerstvo dopravy. Jak pak na takové auto reagují ostatní řidiči?

V Pražských Kobylisích jsem potkal paní Veroniku u jejího auta. Všiml jsem si, že má vzadu na autě nalepené písmeno Z jako začátečník. „Po devíti letech od autoškoly jsem se rozhodla, že začnu jezdit autem.“ S paní Veronikou nastupujeme do malého městského auta, jeli jsme přes trojský most směrem do Holešovic. Levý pruh byl odbočovací a pravý vedl rovně. Veronika se nestihla včas zařadit. Řidič za námi využil situace a paní Veroniku podjel tak, že jsme o sebe téměř škrtli zrcátky.

Čtěte také

Vrátili jsme se zpátky do Kobylis. Po Praze jsme ujeli asi 15 kilometrů. „Akorát jsem znervózněla v jedné křižovatce. Ani ne tak ze samotné křižovatky, ale z těch aut, protože mi dvakrát zhasl motor a nebyla jsem schopná to projet.“ Někteří řidiči si od nás drželi dostatečný odstup, jiní naopak troubili a nezkušenou Veroniku tím znervózňovali. „Trochu se mi rozklepaly nohy, ale naštěstí to dopadlo dobře.“

Zbytečný tlak

Veronika mohla podle dopravního psychologa Michala Waltera zbytečně způsobit dopravní nehodu. „Vytváří tlak na toho řidiče a myslím, že i pro řidiče, který ten tlak vytváří, to může skončit nějakou havárií. Vylekaný nováček může udělat nějaký manévr, který ten řidič nedokáže vůbec předpokládat.“

A právě nováčci s praxí do pěti let jsou ze statistik Besipu viníkem každé páté smrtelné nehody. „Může to být i tím, že ostatní netuší, že se na silnici setkávají s nováčkem. Není to ten rozhodující faktor, ale může to přispět k tomu, aby ostatní řidiči vnímali, koho na silnici potkávají,“ říká mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold a dodává, že podporují, aby začínající řidiči byli na silnici vidět, a chtějí jim na různých akcích rozdávat nové samolepky na auta. První, kdo má vést řidiče k ohleduplnosti jsou podle instruktora Karla Lebra hlavně autoškoly.

Čtěte také

„Oni procházejí vývojem, začátečnickou fází, sami vidí, jak je to psychicky náročné a vždycky je potřeba upozornit je na to, aby nezapomněli, že touto fází procházejí, až to budou umět.“ Dopravní psycholog Michal Walter doporučuje nováčkům za volantem pustit spěchající nebo bezohledné řidiče před sebe.

autor: hbc
Spustit audio