Velké bronzové sousoší věrozvěstů Cyrila a Metoděje vzniká v hornokalenské slévárně na Trutnovsku

27. březen 2023 08:24

Umělci ze slévárny v Horní Kalné na Trutnovsku pracují na velkém sousoší věrozvěstů Cyrila a Metoděje. To se bude skládat z desítek dílů a vážit bude přes jednu tunu. Pětimetrová socha najde své místo na hradě v Bratislavě. Jak se socha rodí, to se vydala zjistit redaktorka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

„Forma se skládá ze sádry a uvnitř je silikon. Je to negativní forma oné věci, kterou budeme vytvářet.“ Vendula Šafaříková začíná tvořit voskový odlitek mohutné sochy. „První vrstvu natíráme černým voskem, aby se nám potom lépe retušovalo. Protože to lépe uvidíme."

Pak se mačká zhruba tří až pětimilimetrová vrstva vosku, který udá tloušťku budoucího bronzu. Následně se vše z negativní formy vyloupne. „Vidíme tu vrchní strukturu, tedy vrchní část sochy. A tam se snažíme zaretušovat všechny chybičky, které vznikly. I při samotném braní negativu se mohlo něco stát, třeba nějaká bublinka.

Jednotlivé díly se dají do vodní lázně a následuje jejich skládání. Teď už s Vladanou Weissovou stojíme u zhruba 25 dílů skládačky. „Je to takové bronzové puzzle, které teď začneme skládat dohromady a svářet. A začneme skládat první postavu.

Vzhledem k tomu, jak je sousoší vysoké a mohutné, jde o velmi náročnou práci. „Socho zkrátka musí vypadat přesně tak, jak vypadala předloha. Takže se opravdu musí vše pečlivě měřit a skládat.

Čtěte také

„Při této výšce díla už se musí opravdu dodržovat správný náklon, aby tam nebyly propadliny, vysvětluje spolumajitel slévárny Pavel Horák.

Sousoší bude vysoké pět metrů a jeho celková hmotnost by se měla pohybovat kolem jedné tuny. Následovat pak bude náročný transport na Slovensko. „S tím už ale máme velké zkušenosti. Máme na to speciální vozík a už to pojede. Na místě pak bude jeřáb a socha se začne usazovat, dodává Pavel Horák.

Bronzové dílo by mělo být na bratislavském hradě slavnostně odhaleno 5. července.

Spustit audio

Související