Velká pardubická už tuto neděli na Radiožurnálu

9. říjen 2013

Obrovské napětí ve výjimečném prostředí a zcela neopakovatelnou atmosféru má každoročně druhou říjnovou neděli Velká pardubická. Slavný dostih se letos jede už po 123. Opět nabídne napínavé souboje a atraktivní jména koní i jezdců. Radiožurnál bude jako vždy při tom.

O dostih dlouhý 6900 metrů, během kterého koně a jezdci musí překonat 31 překážek včetně unikátního Taxisova příkopu, byl letos mezi tuzemskými i zahraničními stájemi nebývalý zájem.

Na startu by se nakonec mělo objevit 21 koní, včetně tří z Irska, jednoho z Velké Británie a jednoho ze Slovenska. Mezi největší favority Velké patří loňská vítězka Orphee-Des-Blins, ale i Tiumen s Josefem Váňou. Ukázat by se mohl také Trezor, kterého bude sedlat Josef Bartoš.

Čtěte také

Velká na Radiožurnálu

Hlavní dostih odstartuje v neděli v půl páté odpoledne, ale ve vysílání Radiožurnálu můžete slyšet zajímavosti o největším dostihovém svátku sezóny už nyní.

„Na čtvrtek plánuje kolega Jakub Marek téma o sázení na dostihy, o Velké budeme mluvit i v sobotu a v den závodu, tedy v neděli, se vysílání víkendového Radiožurnálu mezi 10. a 14. hodinou přesune přímo na pardubické závodiště,“ říká Tomáš Kohout, jeden ze dvou sportovních reportérů, kteří budou na místě.

121. Velká pardubická, vítěz Josef Váňa

Z improvizovaného vysílacího studia se posluchačům ozve moderátorka Patricie Strouhalová. Zpovídat bude zajímavé hosty, mimo jiné i Michaela Skalického, ředitele Dostihového spolku, a také trenérku a žokejku Martinu Růžičkovou. V průběhu čtyřhodinového přímého přenosu uslyšíte také podrobnosti o rámcových dostizích, z nichž ten první odstartuje v půl dvanácté dopoledne.

Mluv o tom, co vidíš

Program na pardubickém závodišti vyvrcholí hlavním závodem, 123. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou. Ze svého komentátorského stanoviště ji posluchačům zprostředkují Jakub Marek a Tomáš Kohout. Dostih budou sledovat z nejvyššího patra věže rozhodčích na pardubickém závodišti.

„Vidíme z něj nejlépe na rovinku, Taxis a drop, který je přímo před námi, a pochopitelně také na cíl. Pravda, když foukne, je to na tam spíše za trest, ale něco vydržíme,“ ujišťuje zkušený reportér, který přiznává, že jim při komentování zhruba desetiminutového napínavého klání pomáhá i televizní monitor s anténním kabelem.

Trezor s Bartošem

„Loni jsme si jej po dohodě s Českou televizí zapojili přímo do výstupu jejich přenosového vozu. Díky tomu jsme viděli i za lesík,“ dává zkušený rozhlasák nahlédnout do zákulisí přímého přenosu z Velké pardubické.

Tomáš se dostihům začal věnovat před čtyřmi lety. „Poprvé jsem měl strach, teď už mám ‚jenom‘ respekt, ale hlavně se těším.“ A jaké to podle něj je, komentovat nejdůležitější dostih sezóny? „Důležité je zásadní heslo sportovního rozhlasového reportéra: ‚Mluv o tom, co vidíš.‘ A dostihy nabízejí spoustu děje. Pokud tedy nejede – jako loni – Orphée des Blins stylem start cíl.“

Čtěte také

V takových chvílích se podle Tomáše hodí příprava. „Té věnuji čistého času asi 18 hodin, nejvíce ze všech událostí, na které jinak chodím. Naštěstí komentujeme Velkou pardubickou ve dvou, a to je těch deset minut hned snesitelnějších,“ usmívá se Tomáš a skromně dodává, že jeho kolega Jakub Marek se dostihům věnuje o poznání více, a tak je pro něj živý přímý přenos zřejmě o něco snazší.

Udržet emoce na uzdě

Velká pardubická je vždy napínavá. Ani letošek nebude výjimkou, vždyť matador Josef Váňa povede opět Tiumena, a pokud se jim podaří vyhrát, vyrovnají rekord Železníka. Váňa starší by se tak zároveň stal nejstarším vítězným žokejem tohoto dostihu.

Není proto divu, že udržet emoce na uzdě při živém vysílání není pro komentátory jednoduché: „Snažíme se, ale už několikrát jsem se musel hodně držet. Finiše pana Váni a jeho soupeřů, když závod skutečně vrcholí – a nedej bože, když Tiumen vyhraje o nos – to je něco, co jiné sporty nabídnou jen občas,“ říká k napětí při Velké pardubické Tomáš Kohout.

autor: anr
Spustit audio