Velíškovu cenu dostal Ladislav Bezděk. Zachránil napadenou ženu, sám byl přitom vážně zraněný

6. listopad 2019

Letošní Cena Michala Velíška zná svého vítěze. Za odvahu při záchraně lidského života ji získal Ladislav Bezděk. V srpnu se v Praze zastal napadené ženy a sám kvůli tomu skončil vážně pobodaný v nemocnici. Nadace ADRA a televize Nova udělily cenu už počtrnácté.

„Nevím, jestli bych dokázal vstoupit do místnosti, za jejímiž dveřmi se střílí, nebo se pustit do fyzického střetu s vandalem. Ocenění patří všem,“ řekl po předání ceny Ladislav Bezděk. Svůj vlastní čin nepovažuje za hrdinství.

„Žijte celý život s tím, že půl metru od vás někdo zabil ženu a vy jste proti tomu nic neudělali,“ dodal.

Jedenašedesátiletý památkář Ladislav Bezděk se koncem srpna vracel v pražských Stodůlkách z práce. V parku si všiml mladého muže se starší ženou a zdálo se mu, že paní má nějaké zdravotní problémy.

Bezděk šel proto k nim, aby nabídl pomoc, v tu chvíli ale zjistil, že muž ženu škrtí. Ještě s další kolemjdoucí Bezděk muže rázně vyzval, aby ženu nechal být. Muž poodstoupil a žena bezvládně upadla na zem.

„Vzdaloval se, ale najednou se rozběhl a příšerným způsobem ji kopl do hlavy. A znovu a znovu. Já jsem skočil a stoupl si mezi ně, protože jsem si říkal, že další ránu by ta paní už asi nepřežila,“ popsal pro Radiožurnál.

Bezděk se pokoušel útočníka slovně zpacifikovat, což se podařilo. Muž se vzdálil a oni mohli pomoci ženě, která ležela na zemi. Agresor se ale vrátil s nožem a zaútočil znovu. Nejdřív na ženu na zemi, pak na Bezděka. „Bodl mě do krku, a pak ještě dvakrát do zad,“ doplnil.

Poraněnému se mu podařilo dostat k vestibulu metra, kde pro něj přijela sanitka. Útočníka se policii podařilo později dopadnout, žena na zemi přežila.

Veřejnost letos navrhla 103 příběhů. Trojici finálových příběhů dospělých vybrala porota. Hlasující veřejnost vybírala mezi podobným příběhem muže, který se zastal žen napadených vandalem, a třemi zdravotními sestrami, které odzbrojily pacienta s pistolí. O vítězi rozhodovali svými hlasy lidé na internetu.

 Velíškova cena

Loni získala Cenu Michala Velíška učitelka z mateřské školy z Olomoucka Darina Nešporová. Zachránila děti, když se na ně při procházce vyřítilo auto, které na mokré silnici dostalo smyk.

V minulosti byl vyznamenán například šestnáctiletý student obchodní akademie ve Žďáru nad Sázavou Petr Vejvoda, kterého v říjnu 2013 smrtelně pobodala psychicky nemocná žena, před kterou bránil spolužačku. Dalším nositelem je Jiří Nesázal, který zachránil muže při střelbě v restauraci v Uherském Brodě.

Michal Velíšek byl střihačem televize Nova, který 13. září 2005 chtěl v Praze v parku na Karlově náměstí pomoct dívce, kterou obtěžoval recidivista David Lubina. Jenže netušil, že tento mladík vyhrožuje dívce pistolí. Muž na něj následně vystřelil. Velíšek pak na následky průstřelu břicha zemřel v nemocnici.

autor: Tereza Chlubná
Spustit audio