Velikonoce říkají NE individualismu a egoismu!

31. březen 2012
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Nadcházející Velikonoce nabízejí srovnání. Totiž kontrast dávného a silného velikonočního příběhu s realitou našich dnů. Kontrast základního lidského určení k lásce, být pro druhé a vyjít ze svého sobectví, s praktikami a hodnotami, které se staly v naší zemi normou. Prošli jsme ekonomickou transformací, ale dnes už je evidentní, že to nestačí.

"Nemá cenu na někoho ukazovat prstem," konstatuje kardinál Miloslav Vlk. Podle jeho názoru je třeba jít ke kořenům, až na dřeň, hledat a poznat příčiny toho zvláštního stavu, ve kterém se společnost nachází. To více než dvě desetiletí budujeme demokracii, aby se součástí našeho běžného slovníku staly pojmy jako "tunel", "korupce", "kmotři" a další nepřeberné množství znechucujících termínů?

Miloslav Vlk: „Vnímám to samozřejmě jako velkou bolest, poněvadž to dopadá na tolik lidí... Toto mě bolí, to chci nést spolu s tou společností, která trpí. Myslím si, že jsme se tomu mohli vyhnout, kdybychom byli jinak tuto společnost založili.“

Kardinál Miloslav Vlk

Do základů státu, nově se probudivšího v osmdesátém devátém, nebyly vloženy duchovní hodnoty - a to myšleno zdaleka nejen ryze nábožensky! Dnes už to připouštějí i lidé, kteří s církvemi nemají mnoho společného. Něco tady zkrátka chybí.

Miloslav Vlk: „Naši politici říkali: ‘Napřed ekonomie, ostatní přijde potom‘ - to je marxismus, de facto! Schovaný...“

Dobrali jsme se do stavu, kdy korupce, odposlechy a další podivné praktiky z polosvěta jsou denně na přetřesu a občan prochází strastiplnou cestou od údivu k šoku, přes vztek a bezmoc k rezignaci a následnému stažení se do ulity svého osobního mikrosvěta. Kardinál Vlk, který léta skloňoval svoji "transformaci srdce", za což sklízel lehký posměch, by nyní mohl pociťovat satisfakci. Jenže ona chutná tak hořce, že o to asi nestojí...

Miloslav Vlk: „Politici nechápali, že je zapotřebí dát hodnoty, duchovní hodnoty, do nového života. Sami je neměli a odjinud je nebrali! Aby přizvali církev s tím: ‚Heleďte, vy pomáhejte...‘ A když se ohlédneme na těch dvacet let, tak vidíme, že politici lidi neformovali. Společnosti slouží tím, že lidem přibližují hodnoty, a že je k nim vedou - to není nějaká ideologizace!“

Politikům je to asi jedno, a možná ani občan si to nechce připustit: ale něco jako normotvornost chování a jednání lidí, kteří mají v rukou osud tohoto státu, prostě existuje.

Miloslav Vlk: „Individualismus, egoismus - to jsou známky a rysy dnešní doby. A Velikonoce říkají NE! K novému životu vede cesta - překročit sám sebe, vyjít ke druhým. To je totiž základní určení člověka, to je naše identita! Člověk je spokojen, šťastný, když uskuteční to, k čemu je určen. Čím má být...“

Říká to Eminence, říkával to i Jan Werich blahé paměti... a je to kód k pochopení velikonočního příběhu: základní postoj Ježíšův je - být pro druhého. Je vážně tak těžké tento kód rozluštit?

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.