Ve Vyšních Lhotách vznikne nová věznice

20. leden 2012

V Moravskoslezském kraji nejspíš vznikne další věznice. Kapacita těch starých už nestačí a ministerstvo spravedlnosti proto plánuje, že další místa pro nápravu zločinců najde v zaniklých uprchlických táborech.

Ministerstvo usiluje i o opuštěné objekty ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Ještě v letošním roce je chce proměnit v káznici. Starostka Dana Nováková není z těchto plánů nadšená. Dokáže si ale představit i horší varianty.

„Nejraději bychom byli, kdyby zůstalo původní azylové zařízení. Ale dovedu si představit situaci, že objekt bude prodán třeba do soukromých rukou – byly už vesnice, které s tím měly problém. Takže bych spíš měla obavu, že některý soukromník to bude považovat za ubytovnu pro méně přizpůsobivé,“ poznamenala starostka.

Ministerstvo spravedlnosti už otevřelo novou ženskou věznici ve Velkých Přílepech u Prahy. Po plánovaném otevření dalších káznic ve Vyšních Lhotách a v Poštorné by kapacita věznic měla dostačovat. V českých věznicích je v průměru o 15 procent odsouzených víc, než na kolik byla zařízení zkonstruována.

Spustit audio

Více z pořadu