Ve Všerubech chystají nové byty i průtah

11. květen 2015

Hraniční obec Všeruby na Domažlicku plánuje velké investice. Mladým rodinám chce nabídnout nové byty, navíc se bude finančně podílet i na stavbě průtahu.

Na deset bytů pro mladé rodiny přestaví ve Všerubech bývalou celnici. Objekt městys převzal počátkem roku 2009 a dlouho pro něj hledal využití. Deset let ho přitom nesmí prodat. Předloni tam vzniklo prvních šest bytů a zbytek chtělo vedení Všerub využít komerčně. Nakonec se rozhodlo pro další byty. Několikaměsíční stavba bytů přijde až na čtyři miliony korun a začne příští rok na jaře.

Mladí lidé mají podle všeho o bydlení v obci zájem. Městys eviduje čtyři nové žádosti. Kromě bytů v celnici nabízí ještě 17 zasíťovaných parcel pro rodinné domky. Tento měsíc tam dokončí silnici. Dohromady jde o největší bytové projekty v novodobé historii obce. Čtyři parcely už jsou prodané, na dvou se staví. Pozemek přijde na 250 korun za metr čtvereční s padesátikorunovým bonusem, pokud kupec dům do tří let zkolauduje.

Další velkou stavbou bude průtah městysem na krajské silnici druhé třídy z Kdyně do Eschlkamu. Průtah je hlavně kvůli projíždějícím kamionům ve velmi špatném stavu. Stavba začne příští rok a vyjde na 48 milionů korun, z toho podíl městyse bude kolem 13 milionů korun. Všeruby pak za své peníze vybudují chodníky a sítě.

autor: sch
Spustit audio