Ve Vítkovické nemocnici mají kočičí terapeuty, „ordinují“ na oddělení následné péče

2. únor 2023 09:12

S terapií pacientů pomáhá v Ostravě ve Vítkovické nemocnici AGEL celý zvířecí tým. Už tři kočky tam se svými pány přicházejí obvykle jednou v týdnu na oddělení následné péče, kde jsou hospitalizování nejčastěji senioři. Jedním ze zvířecích terapeutů je kocour Yoda, kterého zachránili z popelnice a ujala se ho tamní lékařka.

Kočka seniory zahřeje, když ji mají na sobě, díky hlazení si zlepší jemnou motoriku a často se i rozpovídají.

Felinoterapii, tedy alternativní léčbu pomocí koček, nabízí Vítkovická nemocnice na oddělení následné péče od loňského roku. Pomáhat tu chodí celkem tři kočičí terapeuti, kocour Yoda nejčastěji.

„Pacienti se u toho hlavně duševně uvolní. A často se nám stává, že po jeho návštěvách se ti lidé jakoby osvěží, vzchopí a mnohem lépe reagují na veškerou léčbu,“ říká majitelka Yody a vedoucí lékařka oddělení následné péče Zornitza Petrova Markantová.

Yody se ujala, ještě když byl kotě. „Byl to nalezenec z popelnice. Ale když už odrostl a bylo vidět, že je krotký a že má velmi milou a přítulnou povahu, tak jsem si říkala, že by mohl být k užitku. Našla jsem společnost, která certifikuje kočky, domluvila se tam. A teď jsme doma dva doktoři,“ uzavírá s úsměvem lékařka.

Kromě Yody jsou zde pravidelnými pomocníky při léčbě pacientů také kocouři Arwin Angeliro a Quentin. Společně s felinoterapeutkou vždy projdou celé oddělení, navštíví většinu pacientů.

Spustit audio

Související