Ve věku 89 let zemřel herec a dabér Dalimil Klapka. Jeho hlasem mluvil například poručík Columbo

14. červen 2022 17:00

Dalimil Klapka propůjčil hlas mnoha slavným seriálovým a filmovým postavám. Nejznámější je animovaná postavička dědy Simpsona nebo poručíka Columba. Informaci o hercově úmrtí potvrdil jeho syn Jan na sociálních sítích.

Dalimil Klapka přes třicet let působil v pražském Švandově divadle a dlouhá léta spolupracoval s Českým rozhlasem. Ztvárnil také několik menších filmových rolí před kamerou.

Zatímco ve filmu dostával Klapka spíše menší role, výrazněji se prosadil v dabingu, kde namluvil například postavu inspektora Columba, dědu Abrahama Simpsona ze stejnojmenného animovaného seriálu a desítky dalších postav. Klapka se narodil v Praze, kde také vystudoval Jiráskovo pedagogické gymnázium. V roce 1953 byl přijat na DAMU, kterou úspěšně absolvoval. Jeho herecká kariéra byla spjata zejména s dnešním Švandovým divadle v Praze, kde působil 33 let. Téměř dvacet let vyučoval herectví na konzervatoři. Klapka se objevil v převážně menších rolích ve filmech a seriálech, nejvíc ho ale proslavil jeho hlas. Jeho nejznámější rolí bylo dabování amerického herce Petera Falka v úspěšném detektivním seriálu Columbo.

autor: abu | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio