Ve Varšavě demonstrovaly desítky tisíc opozičních voličů, volby byly údajně zmanipulované

13. prosinec 2014

Ve Varšavě demonstrovaly desítky tisíc lidí. Vadí jim údajně zfalšované výsledky listopadových místních voleb. Protest organizovala opoziční strana Právo a spravedlnost.

"Je to občanský pochod za poctivé volby, demokracii a svobodu slova. Za všechno, co tvoří dobře fungující demokratický systém. Je to pochod pro Polsko,“ prohlásil v polském veřejnoprávním rozhlase Jaroslaw Kaczyński, předseda strany Právo a spravedlnost.

Opozice pochod svolala jako protest proti listopadovým místním volbám. Strana Právo a spravedlnost v nich měla podle všech průzkumů a předpokladů zvítězit.

Poté ale nastaly velké problémy při sčítání hlasů, počítačový systém nefungoval, pětina hlasů byla neplatná a nakonec mírně zvítězila Občanská platforma a Lidová strana.

Pochodu v centru Varšavy se účastní desítky tisíc lidí

Strana Právo a spravedlnost a mnozí její stoupenci to považují za důkaz toho, že volby byly nějakým způsobem zmanipulované, a proto dnes protestují.

Opozičních protestů se účastní především konzervativní a nábožensky založení Poláci z nižších sociálních vrstev, všech věkových kategorií. Stoupenci vlády je někdy hanlivě označují jako „Polsko druhé kategorie.“

Přicestovali lidé z celého Polska

Panu Waldemarovi, učiteli z Gdaňska, vadí dění v Polsku už tolik, že neváhal a s manželkou dorazit na demonstraci do Varšavy.

Právě 13. prosinec, výročí vyhlášení válečného stavu v roce 1981, považuje za ideální datum, kdy vyjádřit nespokojenost se stavem polské demokracie.

Přesto by ale vládní koalici Občanské platformy a Lidové strany podle posledního průzkumu agentury CBOS volilo přes 50 procent dotázaných. Organizátory protestu - tedy Opoziční Právo a spravedlnost - jen 28 procent.

Vzhledem k tomu, že v Polsku se příští rok budou konat parlamentní a prezidentské volby, lze protesty považovat jako určitou generálku na začátek volební kampaně, domnívá se zahraniční redaktor ČRo Vít Pohanka.

Pochodu v centru Varšavy se účastní desítky tisíc lidí
autor: vpo
Spustit audio