Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti vyrůstá replika mamuta

24. září 2013

V Uherském Hradišti přebývá mamut. Nehýbe se, nevydává zvuk, nežere a vlastně mu ještě pár drobností chybí do vizuální dokonalosti. Onen býložravý chobotnatec je totiž replikou. Pracují na ní archeologové Slováckého muzea.

Mamut se stane součástí expozice ke sto letům archeologických průzkumů na Uherskohradišťsku. „Chystáme repliku figuríny mamuta v životní velikosti. Bude to takový mamutí puberťák, zhruba ve věku patnácti let, to znamená jedinec, kterého se v té době nejčastěji lovili. Vzniká ze dřeva, kašírky, textilních vláken, ale i žárovek. Opravdu to připomíná reálného mamuta,“ říká archeoložka Dana Menoušková.

S výrobou repliky byla a je spousta mravenčí práce, byť se jedná o mamutího puberťáka. „Náš mamutík nemá úplně ty plnohodnotné rozměry dospělce, ale i tak už dosahuje dost úctyhodných rozměrů. Je to zhruba kolem dvou a půl metru na výšku a asi dvou, dvou a půl metru na délku. Široký je asi do metru a půl.“

Bylo by věčnou škodou tak atraktivní dílo, jakým replika obřího býložravce je, neuvést do světa velkou oslavou. Ve druhé polovině října naloží archeologové mamuta na vozík, ten poté zapřáhnou za auto a pomalou jízdou jej za pozornosti uherskohradišťských obyvatel provezou městem, naznačila plány archeoložka Dana Menoušková.

„Předpokládáme, že ho budeme převážet v týdnu zhruba kolem dvacátého října v dopoledních hodinách. Bude domluva i s městskou policií na přesné trase, protože omezíme dopravu. Pojedeme krokem, aby to mohl být i zážitek pro děti, ale i pro lidi, které to bude zajímat, aby se podívali, eventuálně sáhli na mamuta a doprovodili ho s námi do muzea.“

Mamutí jinoch ještě nemá jméno. Nebo ho možná tvůrci už vymysleli, nicméně jsou spiklenecky tajemní. Do vernisáže výstavy věnované sto letům archeologie v regionu jej prý nehodlají zveřejnit.

autoři: pes , jam
Spustit audio